Стефанішина впевнена, що Київ сформує консенсусну більшість в ЄС для початку переговорів про вступ

Стефанішина впевнена, що Київ сформує консенсусну більшість в ЄС для початку переговорів про вступ

Укрінформ
Звіт Єврокомісії щодо розширення буде базою для значної більшості держав-членів Європейського Союзу при ухваленні рішення про початок переговорів про вступ з Україною.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтервʼю Укрінформу.

“Висновок Європейської комісії був дуже важливим, тому що для значної більшості держав-членів ЄС саме він є базою для підтримки рішення в грудні. Прем’єр-міністр якоїсь країни не прокидається вранці й вирішує підтримати переговори”, – сказала вона.

Стефанішина зауважила, що у різних європейських країнах різні процедури при ухваленні подібного рішення: “У деяких країнах потрібне голосування, підтримка парламенту, певних комітетів; у деяких – має бути рішення уряду. Нідерланди навіть проводили референдум на предмет того, чи підписувати Угоду про асоціацію”.

Віцепремʼєрка також висловила впевненість, що Україна все-таки сформує консенсусну більшість навколо рішення почати переговори про вступ.

Представники української влади будуть відвідувати сусідні держави, щоб переконати підтримати вступ України, повідомила Стефанішина.

Водночас, коментуючи "злитий" напередодні оприлюднення звіту ЄК варіант, вона зауважила, що цей текст відрізнявся від офіційного документа.

“Я дуже засмутилася такій комунікації. Весь рік весь світ спостерігав за тим, як ми рухались уперед по виконанню політичних критеріїв, як ми вели перемовини, як парламент голосував за закони, а уряд ухвалював рішення – і все це знецінюється. Мені здавалося, що це дуже несправедливий меседж для наших громадян, для наших військових”, – сказала Стефанішина.

Віцепремʼєр-міністр наголосила, що офіційний документ не мав двозначностей, на відміну від "злитого" тексту.

“Ця знаменита «брюссельська словесна хореографія» була переглянута в бік того, що все ж таки Європа має бути на світлій стороні історії”, – підсумувала вона.

Читайте також: Україна щороку оновлюватиме програму підготовки до вступу в ЄС - Стефанішина

Як повідомлялося, 8-го листопада, Єврокомісія рекомендувала Європейській раді розпочати переговори про членство в ЄС з Україною і Молдовою, а також, за певних умов – із Боснією і Герцеговиною. Крім того, Єврокомісія рекомендувала лідерам ЄС надати статус країни-кандидата для Грузії.

Ці рішення будуть розглянуті під час саміту ЄС у грудні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-