Членство України в ЄС: Кулеба розраховує на підтримку головування Бельгії

Членство України в ЄС: Кулеба розраховує на підтримку головування Бельгії

Відео
Укрінформ
Україна глибоко вдячна Бельгії за підтримку, яку отримує від цієї країни з початку російського вторгнення, та розраховує, що під час майбутнього головування Бельгії в ЄС буде досягнутий прогрес у просуванні України до членства в Євросоюзі.

На цьому у Брюсселі під час спільної заяви для преси із керівницею зовнішньополітичного відомства Бельгії Аджею Лябіб наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна глибоко вдячна за все, що Бельгія зробила з початку повномасштабного вторгнення… Ми є надійними партнерами, всі домовленості, навколо яких ми погоджуємося, завжди виконуються. Сьогодні ми присвятили значну частину наших переговорів послідовності подій під час наступного Бельгійського головування в ЄС… Я почув чітке послання, що Бельгія свідома історичної місії та історичної відповідальності, що пов’язані з Україною», –сказав український урядовець.

Він висловив сподівання, що Бельгія, як країна, що головуватиме в ЄС, створить добрі умови для переговорного процесу між Україною і ЄС щодо розширення, та висловив вдячність за готовність бельгійського уряду працювати у цьому контексті за жорстким графіком.

Другим великим блоком питань, що були обговорені під час переговорів з міністром закордонних справ Бельгії, за словами Кулеби, було використання суверенних фінансових активів Російської Федерації, заблокованих на території цієї країни після початку російського військового вторгнення в Україну.

Читайте також: Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України та Молдови

«Бельгія створила добрий прецедент щодо використання прибутку від нарахувань (на ці активи). Зараз нам необхідна ширша правова основа, ухвалена на рівні Європейського Союзу, яка б дозволила всім країнам-членам, які мають у себе російські суверенні активи, використовувати їх на законних підставах для цілей з відновлення України. Послання є простим – Росія має заплатити. Росія спричинила шкоду, і Росія має заплатити», – наголосив український міністр.

Він зауважив, що Бельгія відіграє провідну роль у створенні правових умов для використання «заморожених» російських активів та у розширенні таких умов до рівня, який дозволятиме країнам-членам ЄС використовувати не лише податки від доходів з нарахувань на зазначені активи, але й ці нарахування як такі.

«Ми переконані, що також самі прибутки від російських активів мають використовуватися (для відновлення України). Більш складна тема стосується того, щоб знайти правовий шлях для використання самих цих російських активів», – зазначив Кулеба.

Читайте також: Усіх в Єврокомісії вражають зміни України для набуття членства в ЄС - Кулеба

Він зауважив також, що обмінявся із Аджею Лябіб ідеями щодо розвитку культурного співробітництва між Україною й Бельгією.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба продовжує візит до Брюсселя. Сьогодні Європейська Комісія представить щорічну доповідь про розширення ЄС, яка вперше відобразить прогрес, що був досягнутий Україною на шляху підготовки до членства в ЄС. На підставі висновків Єврокомісії у грудні поточного року глави держав та урядів ЄС під час засідання Європейської ради розглядатимуть питання про відкриття з Україною переговорного процесу щодо членства в Євросоюзі.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-