Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи ухвалив неоднозначну «Українську резолюцію»

Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи ухвалив неоднозначну «Українську резолюцію»

Фото
Укрінформ
Українська делегація Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, який розпочав свою сесію у вівторок у Страсбурзі, намагалася відправити на доопрацювання резолюцію щодо війни в Україні, яка декларувала насамперед складну ситуацію з антивоєнними політичними активістами в Росії.

Однак більшість членів конгресу відмовились переносити розгляд, натомість ухваливши практично всі українські поправки саме до цього варіанту документу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми вважаємо недоречним розглядати разом з українським питанням проблему складного становища російських активістів та в’язнів сумління. Приймати резолюцію в такому вигляді – це аморально по відношенню до кожного громадянина України, до всіх загиблих, до дітей, які вже два роки навчаються в бомбосховищах та гинуть під обстрілами», - пояснила під час обговорення голова української делегації Лілія Пашинна.

«Неможливо порівнювати страждання українського народу з російськими опозиціонерами, не можна змішувати в одному документі питання з антивоєнними активістами в Росії та підтримку України, яка страждає від війни» - додав міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

Після того, як пропозиція про перенесення розгляду не набрала більшості голосів, українська делегація змістила фокус документа із ситуації з правами російських в’язнів на злочини російського режиму. Шляхом внесення поправок вдалося скоригувати кілька пунктів, додавши, зокрема, імена ув’язнених кримськотатарських активістів та змінивши повну назву резолюції.

Читайте також: ПАРЄ ухвалила дві резолюції на підтримку України

На фінальне голосування винесли документ під назвою "Доля антивоєнних політичних активістів та в'язнів сумління в Росії та на тимчасово окупованих територіях України". Його підтримали 113 делегатів, проти проголосували 4, утримались - 11.

Окрім розгляду цього питання, члени Конгресу місцевих і регіональних влад обрали нового президента цієї організації. Ним став Марк Кулс, який є першим заступником мера міста Уккл (Бельгія).

Як повідомлялось, на початку червня 2022 року делегація Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи здійснила візит в Україну, де зустрічалася з мерами українських міст.

У березні 2022 року Конгрес ухвалив Декларацію, яка засуджує війну Російської Федерації проти України та висловлює підтримку Україні. Учасниками Конгресу є близько 600 представників національних делегацій, які діють в інтересах більш ніж 130 000 органів місцевих і регіональних влад 46 держав-членів Ради Європи. Україна увійшла до складу організації 1995 року.

Фото Лідії Таран

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-