Китай має враховувати, що найбільшу загрозу для Європи становить Росія - Боррель

Китай має враховувати, що найбільшу загрозу для Європи становить Росія - Боррель

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель під час переговорів у Пекіні з топдипломатом Китаю Ван Ї заявив, що найбільшу загрозу безпеці Європи становить Росія, і Пекін має враховувати це у відносинах із Брюсселем.

Про це він сказав на пресконференції в Пекіні, завершуючи триденну поїздку до КНР, передає Укрінформ. 

«Я чітко сказав (Ван Ї – ред.), що Росія становить величезну загрозу для нашої безпеки і що ми зобов’язані підтримувати Україну, яка зіткнулася з російським вторгненням. І ми просимо Китай враховувати цю дуже жорстку позицію з нашого боку щодо Росії як загрозу безпеці для всього Європейського Союзу», - заявив Боррель. 

Він повідомив, що 13 жовтня під час стратегічного діалогу з Ван Ї, який тривав близько чотирьох годин, вони обговорювали війну в Україні досить довго й детально. 

За словами дипломата ЄС, під час дискусії він чітко дав зрозуміти китайській стороні, що для ЄС припинення війни є зараз найголовнішим завданням, наголосив на важливості подальшого утримання Пекіна від військової допомоги Москві та застеріг від сприяння зусиллям Росії обходити західні санкції. 

«Війна в Україні - це війна не лише проти України. Вона впливає не лише на Україну, а й підриває безпеку Європи, а хвилі від неї розходяться по всьому світу», – сказав Боррель.

Він додав, що попросив Китай використати свій вплив на Росію, аби вона припинила відверте нехтування міжнародним правом і зупинила війну проти України, та щоб не блокувала експорт українського зерна, інакше світ зіткнеться з серйозною продовольчою кризою.

Читайте також: Боррель: Євросоюз серйозно ставиться до Китаю й очікує цього ж у відповідь

Боррель також повідомив, що ЄС і Китай продовжать обговорення геополітичних питань, для чого вже наступного тижня до Пекіна прибуде заступник генерального секретаря Європейської служби зовнішніх дій Енріке Мора, серед завдань якого буде й обговорення з китайською стороною шляхів припинення російської агресії проти України.

У повідомленні МЗС Китаю про переговори Ван Ї з Боррелем ідеться лише про те, що обидві сторони провели поглиблений обмін думками з низки міжнародних і регіональних проблем, що викликають спільне занепокоєння, в тому числі і щодо «кризи в Україні». 

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель, перебуваючи з візитом у Китаї, заявив, що Росія ніколи не виграє свою несправедливу загарбницьку війну, тому що українці борються за свою свободу і незалежність.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-