Україні слід ініціювати зустріч із Вишеградською четвіркою - політолог

Україні слід ініціювати зустріч із Вишеградською четвіркою - політолог

Вечірній стрім
Укрінформ
Політолог, історик, журналіст, директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що українська влада має ініціювати зустріч з Вишеградською четвіркою (Польща, Чехія, Угорщина і Словаччина) для розв'язання наявних проблем.

Таку думку він висловив у програмі "Укрінформ: Вечірній стрім".

«Я б у нинішній ситуації радив українському керівництву ініціювати зустріч Вишеградської четвірки з Україною, тому що ми маємо різного ступеня проблеми з Польщею, Угорщиною, Словаччиною. З Чехією, можливо, вони не так сильно проявляються», - сказав експерт.

На його переконання, українській стороні слід бути більш конструктивною і пам’ятати, що наші сусіди майже 20 років тому вирішили питання вступу до НАТО та ЄС.

«Вони можуть транслювати свій досвід на нас, розповідати нам, ділитися, якщо ми будемо достатньо адекватно говорити, що це нам цікаво, і ми хочемо з цим працювати», - вважає політолог.

Як повідомлялося, Україна запроваджує ліцензування експорту зерна до п’яти країн Східної Європи і наразі не експортує до 5 прикордонних країн агропродукцію без їхнього погодження.

Така процедура передбачає видачу ліцензії від українського уряду протягом 30 днів з дня отримання заявки на експорт.

Усім сусіднім державам надіслано пропозиції як саме діятиме такий механізм. Тепер Україна очікує відповідей та можливих варіантів рішень.

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

Читайте також: Дуда: Польща підтримує Україну «у межах здорового глузду»

Єврокомісія 15 вересня оголосила, що Євросоюз не продовжуватиме тимчасових обмежень щодо українського зерна. Після цього Польща, Угорщина та Словаччина заявили про рішення одноосібно блокувати імпорт української агропродукції.

Україна 18 вересня подала вимоги про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в межах СОТ відповідно до Домовленості про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування Світової організації торгівлі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-