На Радбезі ООН нагадали Росії про жертви серед цивільного населення України

На Радбезі ООН нагадали Росії про жертви серед цивільного населення України

Укрінформ
Заступник Високого представника ООН з питань роззброєння Адедеджі Ебо на засіданні Ради Безпеки ООН вказав на повідомлення про ввезення в Росію зброї з-за кордону для використання у війні проти України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Надходять повідомлення про те, що держави передають або планують передати російським збройним силам озброєння, зокрема безпілотні літальні апарати та боєприпаси, для можливого використання в Україні», – сказав Ебо.

На засіданні Радбезу, скликаному Росією для «засудження» постачання західної зброї Україні, доповідач від ООН зазначив, що надання військової допомоги ЗСУ триває в умовах повномасштабного вторгнення, розпочатого Російською Федерацією 24 лютого 2022 року на порушення Статуту ООН та міжнародного права. Інформація про передання систем озброєння та боєприпасів здебільшого доступна у відкритих джерелах.

Ебо зазначив, що від початку повномасштабної війни Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 27 768 жертв серед цивільного населення в Україні: 9806 загиблих і 17 962 поранені. Переважна більшість жертв серед цивільного населення є наслідком застосування вибухової зброї, що має велику площу ураження, зокрема внаслідок обстрілів з артилерії, танків, систем залпового вогню, крилатих і балістичних ракет, а також авіаударів.

«Викликає занепокоєння продовження використання великої кількості ударних безпілотних літальних апаратів проти цивільного населення та цивільної інфраструктури», – додав Ебо.

Він засудив систематичні та безперервні напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, у тому числі на медичні та освітні установи, а також зерносховища.

«Напади на цивільних осіб і цивільну інфраструктуру мають негайно припинитися. Відповідальні за напади на цивільне населення мають бути притягнуті до відповідальності», – наголосив заступник високого представника.

Читайте також: Штати в ООН: Обрання Росії до Ради з прав людини - це огидна пляма

За його словами, ООН продовжуватиме працювати над досягненням справедливого і тривалого миру в Україні відповідно до міжнародного права, зокрема Статуту ООН та резолюцій Генеральної Асамблеї, які закликають РФ вивести всі війська з окупованих територій.

Як повідомлялося, у п’ятницю Рада Безпеки ООН зібралася на вимогу Росії для обговорення постачань зброї Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-