Допомога Україні відповідає стратегічним інтересам ФРН - учасники «Київського діалогу»

Допомога Україні відповідає стратегічним інтересам ФРН - учасники «Київського діалогу»

Укрінформ
Якщо жителі Німеччини наразі допомагають українцям протистояти агресії РФ з альтруїстичних міркувань, то згодом вони побачать, що вільна мирна Україна в складі ЄС відповідає їхнім цілком прагматичним інтересам.

Таку думку висловив депутат Бундестагу, голова німецько-української парламентської групи Робін Вагенер під час дискусії у рамках «Київського діалогу», передає кореспондент Укрінформу.

«Ми підтримуємо Україну, тому що більшість людей розуміє, хто в цій війні агресор і на кого напали, хто є жертвами жахливих воєнних злочинів… З альтруїстичних міркувань Німеччина міцно стоїть на боці України. Але досі ще не вистачає розуміння, що перемога України є в нашому власному безпековому інтересі», - зазначив парламентарій.

Згодом у ФРН прийде усвідомлення і такого «раціонального інтересу» - що членство України в Євросоюзі надасть великі шанси для німецького бізнесу, зокрема в галузі чистої енергії, зауважив «зелений» політик. При цьому він застеріг, що немає «прискореного треку» на шляху до вступу України в ЄС. Швидке отримання статусу, навіть якби таке сталося, було би поганим як для ЄС, так і для самої України.

Отже, «втома» від війни, від України, за словами Вагенера, «не є альтернативою», якщо раціонально дивитися на ці речі. «Треба зрозуміти, що немає альтернативи сильній Україні», - підкреслив він.

Читайте також: Партнерам України бракує політичної волі, аби дати їй усе для перемоги - депутат Бундестагу

Своєю чергою державний секретар МЗС ФРН Тобіас Лінднер акцентував на важливості не втрачати погляд на майбутнє під час війни. «Немає чіткої лінії розмежування між війною і відбудовою. Відбудова буде не після перемоги, вона вже відбувається», - сказав дипломат. Він нагадав, що наступного року в Берліні відбудеться конференція з відбудови.

Лінднер віддав належне Україні, яка попри війну проводить реформи, та відзначив роль у цьому громадянського суспільства, яке має продовжувати вимагати від уряду рішучих реформ і прозорості.

«Україна може покластися на нас. Зараз ідеться про постачання зброї. Але також в питанні наближення до ЄС», - заявив держсекретар німецького МЗС.

«Ми можемо покластися на Німеччину», - наголосив своєю чергою посол України у ФРН Олексій Макеєв. Він погодився з тим, що громадянське суспільство, яке влаштовує владі подекуди «холодний душ», відіграватиме провідну роль у відбудові країни.

«Саме унікальна синергія Української держави і громадянського суспільства веде нас до Перемоги, наближає до членства в ЄС і НАТО», - сказав дипломат.

Читайте також: Україні потрібні не посередники, а союзники– Макеєв

Макеєв зазначив, що Україна та ФРН рухаються спільним шляхом до спільної перемоги. Наразі йдеться про постачання зброї, але й в питанні відбудови Німеччина гратиме провідну роль, переконаний посол, який був учасником найпершого «Київського діалогу» у 2005 році.

Те, що німецький бізнес зацікавлений, підтвердив і керуючий директор Німецько-української промислово-торговельної палати Райнер Перау.

«Ніколи до мене не зверталося так багато бізнесменів, зацікавлених у відбудові, як останнім часом. Вони бачать нові перспективи в Україні, великий потенціал співробітництва. Ми формуємо зараз Команду відновлення, до якої увійдуть спеціалісти з різних сфер», - поінформував він. При цьому Перау зауважив, що для того, аби насправді серйозні інвестиції зайшли, потрібно верховенство права, що також є вимогою на шляху до ЄС.

Дводенна конференція відбулася 28-29 вересня в берлінському офісі Фонду Конрада Аденауера за участі німецьких і українських політиків, дипломатів, експертів, представників громадянського суспільства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-