Литовський правник не виключає, що НАТО може включитися у війну ще до вступу України

Литовський правник не виключає, що НАТО може включитися у війну ще до вступу України

Ексклюзив
Укрінформ
НАТО може вирішити включитися у війну на захист України ще до її членства в Альянсі.

Таку думку висловив в інтерв’ю Укрінформу голова Конституційного суду Литви у 2014-2021 роках, а нині декан факультету права університету Вітаутаса Магнуса і член Венеційської комісії Дайнюс Жалімас.

“Навіть коли війна затягнеться, я б не виключав, що НАТО доведеться ув’язатися у війну напряму. І для цього Україні не обов’язково бути членом Альянсу. На основі Північноатлантичного договору держави можуть вирішити використати воєнну силу за межами НАТО. Такий випадок був у Югославії. Єдина різниця, що у випадку з Росією ми матимемо справу з ядерною державою. Але я б не відкидав такого варіанту розвитку подій”, - сказав він.

Відповідаючи на запитання, що завадило Україні отримати більш конкретну перспективу вступу до НАТО під час саміту у Литві, Жалімас сказав: “Я вважаю, під час вільнюського саміту можна було знайти краще рішення для України. Наприклад, запросити до перемовин щодо вступу, не обумовлюючи конкретну дату. Так було б зрозуміло, що перемовини починаються”.

Водночас він підкреслив, що “насправді найбільшою проблемою є війна. Якщо Україну приймати до Альянсу, потрібно вступати у війну, тому країни-члени і не хочуть робити таких юридичних зобов’язань”.

Жалімас вважає, що досягненням вільнюського саміту відносно України є відмова від ПДЧ.

“Членство України в НАТО є лише питанням часу. Ніякі інші гарантії безпеки не будуть настільки ефективними”, - наголосив він.

Читайте також: Столтенберг: РФ може скласти зброю та закінчити цю війну сьогодні - Україна такої можливості не має

Як повідомляв Укрінформ, 28 вересня в Україні з офіційним візитом перебував генсек НАТО Єнс Столтенберг. Зеленський під час зустрічі з Столтенбергом заявив, що Україна спільно з НАТО працює над підготовкою адаптованої Річної національної програми з визначення практичних кроків на шляху євроатлантичної інтеграції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-