Вступ України до Євросоюзу може вплинути на баланс сил у Спільноті - посол

Вступ України до Євросоюзу може вплинути на баланс сил у Спільноті - посол

Укрінформ
Подальше розширення Європейського Союзу може вплинути на баланс сил у Спільноті.

Про це заявила посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова на Другому форумі для країн кандидатів ЄС, організованому Центром “Нова Європа”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я цілком згодна з тим, що ЄС потребує реформ, але я б не вважала, що, наприклад, сільське господарство є найскладнішим питанням. Ні, найскладнішим є процес прийняття рішень у розширеному ЄС, і я б пішла ще далі”, – сказала вона.

За її словами, вступ України до ЄС може спричинити зсув балансу сил у Спільноті.

Матернова пояснила, що розширення Євросоюзу в 2004 році не порушило баланс влади, але все одно прийняття й обговорення рішень для 27 країн є дуже складним процесом. За її словами, якщо збільшити кількість на 5 країн, це може бути тією краплею, від якої все стане.

“Я не думаю, що галузеві питання чи навіть фінансові справді викликають занепокоєння. Саме тому інституційна реформа та реформа політики ЄС повинні йти рука в руку, тому що це реальні обмеження в складній інституційній структурі”, – додала посол.

Читайте також: Кулеба: Маємо перелік очікувань від першого в історії виїзного засідання Ради міністрів ЄС у Києві

Як повідомлялося, вчора президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що політика розширення для ЄС є не лише покликом історії, але й геополітичною необхідністю. Для успішного розширення Європейський Союз має здійснити низку важливих внутрішніх реформ та створити умови для збереження дієздатності європейських інституцій та бюджету ЄС в нових умовах.

Нині до складу ЄС входять 27 країн-членів. Серед країн-кандидатів – Україна, Молдова, в перспективі, - Грузія, а також країни Західних Балкан. Туреччина також формально є кандидатом на входження до Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-