Кулеба: Маємо перелік очікувань від першого в історії виїзного засідання Ради міністрів ЄС у Києві

Кулеба: Маємо перелік очікувань від першого в історії виїзного засідання Ради міністрів ЄС у Києві

Укрінформ
Україна має перелік очікувань від виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Києві із семи пунктів, зокрема щодо оборонної підтримки, гарантій безпеки, наступного санкційного пакету і відкриття переговорів щодо вступу в ЄС.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна», передає Укрінформ.

Глава української дипломатії зазначив, що Рада міністрів ЄС із закордонних справ пройде в Києві, «тому що Україна особлива».

«Це перше в історії виїзне засідання міністрів закордонних справ Європейського Союзу поза межами ЄС. У них в установчих документах написано, що Рада збирається в Брюсселі або в Люксембурзі. І тому такого формату, як виїзне засідання, в принципі в документах немає. Але спеціально для України знайдене правильне юридичне формулювання, яке дозволяє їм приїхати сюди, і провести засідання в Києві», - повідомив Кулеба.

За його словами, це є сигналом особливого статусу України як держави-кандидата на вступ в ЄС і сигналом світу, що ЄС розглядає Україну як невід’ємну частину європейського проєкту.

Читайте також: Міністри ЄС обговорять в Іспанії можливість розширення Євросоюзу до 36 країн

«У нас є перелік з семи результатів, які ми очікуємо за підсумками цього засідання. Думаю, що їх зараз немає сенсу оголошувати, бо все в роботі. Але там є і питання, пов'язані з продовженням і нарощуванням оборонної підтримки України, і питання гарантій безпеки, адже ЄС приєднався до вільнюської декларації G7, також є питання наступного санкційного пакету, і питання, безумовно, відкриття переговорів щодо вступу України в ЄС. Тому буде насичена дискусія», - сказав очільник МЗС.

Він додав, що Президент Володимир Зеленський братиме в ній активну участь.

Як повідомляв Укрінформ, орієнтовно у жовтні міністри закордонних справ країн ЄС проведуть виїзне засідання у Києві на знак солідарності з народом України у боротьбі проти російської агресії, а також з метою підтримки зусиль нашої країни у реформах на шляху до членства в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-