Дуда закликає шукати «золоту середину» у суперечці з Україною щодо збіжжя

Дуда закликає шукати «золоту середину» у суперечці з Україною щодо збіжжя

Укрінформ
У польсько-українській суперечці навколо експорту українського збіжжя до Польщі треба знайти “золоту середину”.

На цьому в інтерв’ю телеканалу Tvn24 наголосив президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

“Потрібно знайти золоту середину і якось вирішити цю проблему… Обидві сторони мають себе зрозуміти”,- заявив Дуда. Він зазначив, що йдеться про те, щоб українська сторона “трохи зрозуміла позицію Польщі”.

Дуда підкреслив, що Польща "не може обвалити власний ринок (через українське збіжжя – ред.), адже це буде проблемою".

Як відомо, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

Читайте також: Дуда готовий зустрітися із Зеленським, «щойно буде можливість»

Єврокомісія оголосила 15 вересня, що ЄС не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зерна. Після цього Польща, Угорщина та Словаччина заявили про рішення одноосібно блокувати імпорт української агропродукції та припинили участь у Координаційній платформі, яка була створена під егідою ЄК для розв'язання цього питання.

Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко заявила 18 вересня, що відповідно до домовленості про правила та процедури вирішення спорів угоди про заснування Світової організації торгівлі, Україна подала вимоги про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в межах СОТ.

Читайте також: Польща підтримує створення спецтрибуналу щодо РФ та механізму відшкодування збитків

Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна обмежить імпорт із Польщі й Угорщини, якщо ці країни не скасують ембарго на зерно.

Своєю чергою глава польського уряду Матеуш Моравецький в середу застеріг, що Польща накладе ембарго на чергові агропродукти з України, якщо українська влада підніматиме градус напруги у суперечці навколо збіжжя, зокрема заборонить ввезення польських овочів в Україну.

 Фото: polskieradio.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-