ООН корисна як майданчик для зустрічей із лідерами країн, до яких «не достукаєшся» - Єльченко

ООН корисна як майданчик для зустрічей із лідерами країн, до яких «не достукаєшся» - Єльченко

Укрінформ
Україна, продовжуючи наполягати не реформуванні ООН, має і надалі використовувати цю організацію як майданчик для зустрічей з лідерами інших держав та працювати з агенціями системи ООН.

Таку думку висловив колишній постійний представник України при ООН Володимир Єльченко під час «Геополітичних діалогів» в Українському кризовому медіацентрі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дипломат констатував, що ООН перебуває у глибокій кризі, оскільки вона не в змозі виконати своє основне завдання – забезпечити міжнародну безпеку. Водночас, на його переконання, Україні слід користатися можливостями цієї організації.

«Навіть не як трибуну, а як майданчик ООН треба і далі використовувати для зустрічей з тими країнами, до яких, скажімо так, не достукаєшся», - сказав Єльченко.

Читайте також: Жодна з названих США країн не погодиться стати постійним членом Радбезу ООН без права вето - Єльченко

Дипломат зазначив, що за два–три дні перебування у Нью-Йорку під час чергового засідання Генеральної асамблеї ООН глава Української держави має можливість зустрітися з кількома десятками президентів різних країн – від «Ботсвани, Перу чи Анголи до Бразилії».

«По-друге, все ж таки дійсно є багато спеціалізованих установ чи агенцій системи ООН, які справді приносять користь», - зауважив колишній постпред України.

У цьому контексті він навів як приклад Міжнародну організацію цивільної авіації IKAO, яка першою виключила Росію зі складу своєї постійної ради безпеки, а також Всесвітню туристичну організацію, яка також позбавила РФ членства.

Читайте також: Гутерреш наголосив на необхідності реформування міжнародних інституцій

Єльченко також акцентував, що Україна має продовжувати наполягати на реформуванні ООН, щоб вона виконувала функції та норми її Статуту стосовно забезпечення міжнародної безпеки.

«Саме в Нью-Йорку з цього треба починати розмову, і навіть з (президентом США) Байденом», - вважає дипломат.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 19 вересня, візьме участь у загальних дебатах на сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-