Жодна з названих США країн не погодиться стати постійним членом Радбезу ООН без права вето - Єльченко

Жодна з названих США країн не погодиться стати постійним членом Радбезу ООН без права вето - Єльченко

Укрінформ
Колишній постійний представник України при ООН Володимир Єльченко прогнозує, що названі США нові країни-потенційні постійні члени Ради безпеки ООН не погодяться на це без права вето.

Таку думку дипломат висловив в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», повідомляє Укрінформ. 

Колишній постперед України при ООН зазначив, що право вето дає нинішнім постійним членам Ради безпеки певний статус у світі і можливість впливати на будь-які міжнародні глобальні процеси. За його словами, добровільно ніхто від цього не відмовиться. 

«Щодо питання про нових членів Ради безпеки, яких назвав президент США чи американські дипломати, то … всі ці пропозиції стосуються постійного членства без права вето. Жодна з цих країн – ані Японія, ані Бразилія, ані Німеччина, ані Індія, ані будь-яка інша – не погодяться ніколи в житті бути постійними членами без права вето», - сказав Єльченко. 

Він зауважив, що постійне членство у Радбезі ООН і право вето - це неподільний статус, «ніхто без цього туди не зайде».

Читайте також: Євросоюз на Генасамблеї ООН підтримає Україну й закличе до реформи Радбезу - Боррель

Як повідомлялося, координатор Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив 18 вересня, що президент США Джо Байден на сесії Генеральної асамблеї ООН запропонує збільшити склад Ради безпеки організації і включити п'ять або шість нових постійних членів, зокрема Індію, Бразилію, Німеччину, Японію та ПАР. 

Зараз Рада безпеки ООН складається з п'яти постійних членів: Китаю, РФ, США, Великої Британії та Франції. Вона також має 10 непостійних членів, які обираються на дворічний термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-