Євросоюз на Генасамблеї ООН переконуватиме партнерів підтримати українську Формулу миру

Євросоюз на Генасамблеї ООН переконуватиме партнерів підтримати українську Формулу миру

Укрінформ
Під час роботи Генеральної Асамблеї ООН Євросоюз намагатиметься залучити якомога більше партнерів до підтримки української Формули миру.

Про це у Нью-Йорку під час пресконференції за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Що стосується України, негайним пріоритетом є мир - але справедливий мир. Генеральна Асамблея ООН є найбільш важливою платформою, аби просуватися у мирних зусиллях. Ми підтримуємо Україну в умовах військової агресії, і ми працюємо для досягнення миру. Саме тут досягається момент, щоб це зробити. Ми хочемо продовжувати працювати з Україною, щоб забезпечити широку підтримку для її Формули миру з боку якомога більшої кількості членів ООН. Для цього всі міністри будуть продовжувати інтенсивні контакти з партнерами», - розповів Високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель підтвердив візит до Києва міністрів закордонних справ ЄС

Ще однією вкрай важливою проблемою, зазначив він, є продовольча безпека. Цю тему ЄС уже обговорював з генеральним секретарем ООН, і зараз вона буде в центрі уваги Генасамблеї. Адже Росія продовжує атакувати сільськогосподарську та експортну інфраструктуру України, і це спричиняє величезне лихо по усьому світу.

«Якщо ви блокуєте український зерновий експорт, чините бомбардування морських портів, руйнуєте зернові сховища, - ви створюєте голод у світі. Путін прямо атакує постачання продовольства, і ціни на нього по усьому світу зростають. Ми можемо стикнутися із жахливою ситуацією з продовольством, що є прямим наслідком атак проти інфраструктури та експортних спроможностей України», - наголосив Боррель.

Читайте також: Генсек ООН і президенти країн Балтії обговорили російську агресію та експорт українського зерна

Він нагадав, що Росія вирішила знищити Чорноморську зернову ініціативу. «Вони (росіяни – ред.) атакують порти на Дунаї та чорноморські порти, генерують нестабільність на глобальних ринках. Хто буде за це платити, окрім українців? Найбільшу ціну заплатять люди у найбільш уразливих країнах світу – в Африці, на Близькому Сході, в Латинській Америці, які будуть бачити менше продовольства, але за вищу ціну», - резюмував Високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 19 - 25 вересня у Нью-Йорку відбудеться тиждень високого рівня Генасамблеї ООН.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-