ЄС не визнаватиме нелегітимні російські «вибори» на захоплених територіях України

ЄС не визнаватиме нелегітимні російські «вибори» на захоплених територіях України

Заява
Укрінформ
Європейський Союз рішуче засуджує проведення нелегітимних так званих "виборів" в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, а також у окремих частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля, повідомляє Укрінформ із посиланням на Представництво Євросоюзу в Україні.

"Ми рішуче відкидаємо цю нову марну спробу Росії легітимізувати або нормалізувати свій незаконний військовий контроль і спробу анексії частини українських територій, що були засуджені в Резолюції ГА ООН, прийнятій 12 жовтня 2022 року. Це є ще одним явним порушенням міжнародного права, включно зі Статутом ООН, незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України”, – наголошується в заяві.

Боррель підкреслив, що ЄС не визнає і не визнаватиме ані проведення цих так званих "виборів", ані їхні результати, а політичне керівництво Росії та особи, причетні до їхньої організації, понесуть відповідальність за ці незаконні дії.

Читайте також: Україна в ООН закликала до жорстких санкцій проти Росії за псевдовибори на захоплених територіях

Високий представник відзначив, що незаконні “вибори” відбулися в умовах примусової та незаконної видачі Росією паспортів, у тому числі дітям, примусового переміщення та депортації, масових і систематичних порушень прав людини, а також залякування та посилення репресій щодо українських громадян з боку Росії та нелегітимно призначеної влади на тимчасово окупованих територіях України.

На переконання Євросоюзу, Росія має негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Читайте також: Росіяни використають псевдовибори в Україні для обліку мобілізаційних ресурсів – Генштаб

Як повідомлялося, Російська Федерація оголосила про проведення 8-10 вересня 2023 року так званих «виборів» до місцевих окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Міністерство закордонних справ України заявило про те, що ці незаконні вибори не матимуть жодних правових наслідків та не приведуть до зміни статусу захоплених російською армією українських територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-