В ООН розповіли, коли нададуть нові звіти про розслідування воєнних злочинів в Україні

В ООН розповіли, коли нададуть нові звіти про розслідування воєнних злочинів в Україні

Фото
Укрінформ
Незалежна міжнародна комісія ООН із розслідування порушень в Україні у жовтні надасть Генеральній асамблеї ООН письмовий звіт про діяльність у рамках другого мандату, який був запущений у березні.

Про це члени Комісії поінформували на пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Комісія надасть письмовий звіт Генеральній асамблеї ООН у жовтні 2023 року і Раді ООН з прав людини в Женеві у березні 2024 року», - сказав комісар Пабло де Грейф.

Читайте також: Українські прокурори вивчають у США досвід розслідування воєнних злочинів

Голова Комісії Ерік Мьосе нагадав, що під час реалізації першого мандату комісії було підготовлено два письмових звіти – перший у жовтні 2022 року надійшов до Генасамблеї ООН і другий – до Ради ООН з прав людини у березні цього року.

«Це наш другий мандат, який був запущений у березні 2023 року…Спочатку ми відвідали місто Умань на Черкащині, потім перебували у Києві і зустрічалися з представниками МКІП, Міноборони, омбудсменом, представником Офісу генерального прокурора та Служби безпеки України», - поінформував Мьосе.

Комісар Врінда Ґровер своєю чергою розповіла, що в Умані члени комісії зустрічалися з мешканцями будинку, зруйнованого під час російської ракетної атаки у квітні, яка забрала життя 23 людей, та представниками місцевої влади.

Читайте також: Розслідування воєнних злочинів РФ до лютого 2022 має стати більш пріоритетним – експерти

«Мешканці будинку ділилися з нами своїм горем, своїми особистими втратами і тим, з якими труднощами вони стикаються наразі у побуті. Ми також зустрічалися з міською владою, яка зараз відповідає за допомогу постраждалим. Мова йде саме про компенсації тим, хто втратив своїх рідних, хто втратив житло, та інші виплати в цьому випадку», - зазначила Ґровер.

Як зауважив комісар Пабло де Грейф, Комісія визнає, що українська правова система стикається з величезними викликами у питанні притягнення до відповідальності винних у скоєних в Україні злочинах.

«Під час зустрічей з представниками неурядових організацій ми отримали для себе багато інсайтів, на підставі яких слід виробити розуміння, як реагувати на ці виклики», - зазначив він.

Читайте також: Міністри юстиції G7 підтвердили підтримку розслідування воєнних злочинів росіян в Україні

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні є незалежним органом, уповноваженим Радою з прав людини ООН, серед іншого, розслідувати всі ймовірні порушення та утиски прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права, а також пов’язані з ними злочини, в контексті агресії Російської Федерації проти України. Метою Комісії є встановлення фактів, обставин та першопричин будь-яких таких порушень та утисків; збір, консолідація та аналіз доказів таких порушень та утисків, зокрема їх ґендерний вимір, з урахуванням будь-яких майбутніх судових проваджень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-