Розслідування воєнних злочинів РФ до лютого 2022 має стати більш пріоритетним – експерти

Розслідування воєнних злочинів РФ до лютого 2022 має стати більш пріоритетним – експерти

Укрінформ
Керуючий партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш та адвокатка Ukrainian Legal Advisory Group Аліна Павлюк вважають, що розслідування російських злочинів, скоєних в Україні до лютого 2022, має стати більш пріоритетним як на національному, так і міжнародному рівнях.

Таку думку експерти висловили під час Міжнародного форуму експертної мережі Кримської платформи «Бачення майбутнього: експертний погляд», передає кореспондент Укрінформу.

«Реакція Міжнародного кримінального суду на злочини до 2022 року була, м'яко кажучи, невтішною, ми мали надзвичайно довгі попередні розслідування без жодних реальних пояснень, чому вони тривають так довго, були затримки на 1-2 роки, і немає іншого пояснення цьому, окрім того, що у Міжнародному кримінальному суді не надали пріоритетності цим злочинам», - стверджує Джордаш.

На думку обох експертів, розгляду російських злочинів, скоєних в Україні до лютого 2022, бракує пріоритетності на національному та міжнародних рівнях через відсутність доступу до окупованих територій та до жертв і свідків, через докази, що деградують з часом, а також тому, що прокуратура переобтяжена великою кількістю злочинів, особливо з 2022 року.

«Національна система (правосуддя – ред.) перевантажена зараз, і на жаль, за даними офіційної статистики, існують майже 100 000 зареєстрованих (тільки з 24 лютого 2022 року) – ред. кримінальних впроваджень», - сказала Павлюк.

Джордаш зауважує, що міжнародне суспільство має приділити рівноправну увагу російським злочинам в Україні, скоєним до лютого 2022 року, адже їхньою метою, як і з початку повномасштабного вторгнення, було «знищення української самобутності».

Читайте також: Правозахисник пояснив, як притягнути до відповідальності РФ за воєнні злочини в Україні

«Чи постраждалі від окупації Криму є менш постраждалими ніж ті, що постраждали з початку повномасштабного вторгнення? Явно ні! Тому важливо знайти рішення, щоб всі постраждалі відчували себе почутими, мали рівний доступ до правосуддя й правосуддя було б однакове для всіх постраждалих», - погоджується з колегою Павлюк.

Як повідомлялося, у Києві проходить Міжнародний форум Експертної мережі Кримської платформи «Бачення майбутнього: експертний погляд». Спікерами та учасниками форуму є провідні експерти з-понад 20-и країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-