Щороку €5 мільярдів військової допомоги: країни ЄС розглянуть створення спецфонду для України

Щороку €5 мільярдів військової допомоги: країни ЄС розглянуть створення спецфонду для України

Укрінформ
Високий представник Євросоюзу представив на розгляд міністрів оборони країн ЄС пропозицію утворити спеціалізований фонд для підтримки України в рамках Європейського фонду миру. Він щорічно передбачатиме виділення Україні військової допомоги на суму до 5 мільярдів євро у період 2024-2027 років.

Про це сьогодні у Толедо за під час прес-конференції з-а підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговорили підтримку у трьох сферах. Перша - щодо поставок військового обладнання. Я запропонував створити Фонд допомоги Україні на період 2024-2027 років, щоб забезпечити стабільність військової допомоги. Цей фонд, який буде інтегрований у Європейський фонд миру, має бути ключовим елементом наших довгострокових внесків у безпеку України, щодо чого європейські лідери досягли домовленості у червні. Я запропонував фонд в обсязі близько 5 мільярдів євро щороку», - сказав Боррель.

Він підкреслив, що цей показник є «стелею», а не цільовим орієнтиром для видатків.

Читайте також: ЄС до кінця року може підготувати 40 тисяч українських військових – Боррель

«Якщо ми зможемо витрачати менше, буде набагато краще. Але це має бути наша (фінансова) стеля, щоб програмувати у середньостроковій перспективі наші зусилля з підтримки України. Міністри обговорили цю тему сьогодні, вона також обговорюватиметься завтра міністрами закордонних справ. Я сподіваюся, що домовленість з цього питання може бути досягнута ...вже до кінця року», - додав високий представник ЄС.

Боррель зауважив, що тема України була в центрі обговорення міністрів оборони ЄС на сьогоднішній зустрічі. У режимі телеконференції в ній узяв участь міністр оборони України Олексій Резніков, який надав європейським колегам актуальну інформацію щодо ситуації на фронті.

«Після обговорення з міністром оборони (України) ми провели дискусію щодо європейських короткострокових та довгострокових зобов’язань стосовно безпеки України. Наша допомога є важливою для українського контрнаступу», - зауважив високий представник ЄС.

За його словами, на сьогодні президент РФ Путін не демонструє жодних ознак бажання припинити агресію проти народу України. Тож ЄС надає Україні як термінову, так і довгострокову допомогу. «Якби не було війни, яку Путін розв’язав проти України, не було б необхідності у підтримці (України). Саме такими є причини й наслідки: причина – це російська агресія проти України, наслідок - необхідність підтримувати Україну у коротко- та довгостроковій перспективі», - наголосив Боррель.

Читайте також: ЄС бачив руйнацію Каховської греблі та наслідки затоплення з космосу – Боррель

Як повідомлялося, в Іспанії відбулася зустріч міністрів оборони країн ЄС, головними темами якої стали продовження військової допомоги для України та обговорення ситуації в країнах африканського регіону Сахель. Завтра обговорення зазначених та іншим актуальних тем буде продовжено під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich), яка також відбудеться в Толедо під егідою Іспанського головування в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-