Провідні світові юристи закликали створити міжнародний трибунал для керівництва РФ

Провідні світові юристи закликали створити міжнародний трибунал для керівництва РФ

Комюніке
Укрінформ
Учасники міжнародної конференції "Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Правосуддя має восторжествувати", що пройшла в Києві 21 серпня, підписали спільне комюніке, в якому закликали створити міжнародний трибунал, який би судив російське вище політичне керівництво за злочин агресії.

Про це Укрінформу повідомили в Офісі Президента.

"Ми закликаємо міжнародне співтовариство об'єднати зусилля і тісно та спільно з Україною працювати над створенням Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Спеціальний трибунал має стати легітимним і авторитетним механізмом правосуддя, який зможе ефективно виконувати свою роботу - притягувати до відповідальності представників політичного і військового керівництва Російської Федерації за злочин агресії проти України", - зазначається в документі.

Читайте також: Початок суду над Путіним підсилить значення міжнародних судів - юрист

Зокрема, учасники конференції вважають, що створення Спеціального трибуналу має стати відповіддю міжнародного співтовариства на кричуще і грубе порушення Російською Федерацією Статуту ООН, а саме принципу незастосування сили або загрози силою. "Створення Спеціального трибуналу також відіграє важливу роль у запобіганні можливих агресій у майбутньому, оскільки можливі агресори бачитимуть, що акти агресії отримують відповідну правову відповідь. Злочин агресії, скоєний політичним і військовим керівництвом Росії проти України, не повинен залишитися без відповідної правової відповіді. Тому ми закликаємо міжнародне співтовариство до активної та ефективної роботи зі створення Спеціального трибуналу для забезпечення відповідальності за злочин агресії проти України", - йдеться в комюніке.

Документ, зокрема, підписали Девід Крейн, головний прокурор-засновник Спеціального суду ООН щодо Сьєрра-Леоне; Марк Елліс, виконавчий директор Міжнародної асоціації юристів; Тер'є Ейнарсен, професор міжнародного права Університету Бергена; Антуан Гарапон, генеральний секретар Інституту фундаментальних досліджень юстиції; Джефрі Найс, британський адвокат та суддя, головний прокурор у Трибуналі проти Слободана Мілошевича; Річард Голдстоун, колишній південноафриканський суддя, перший головний прокурор Міжнародних кримінальних трибуналів ООН у справах колишньої Югославії та Руанди.

Як повідомлялося, 21 серпня у Києві відбулася міжнародна конференція «Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Правосуддя, яке має бути здійснене».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-