До реєстру олігархів не внесли ще жодної людини - Данілов

До реєстру олігархів не внесли ще жодної людини - Данілов

Укрінформ
Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що на сьогодні жодна людина ще не внесена в реєстр олігархів.

Про це він сказав у інтерв’ю «УП», передає Укрінформ.

«Венеційська комісія – звичайно, установа поважна, але треба розуміти, що кожна країна проходить певні часи свого становлення, і в певні часи треба ухвалювати ті чи інші рішення. І якщо те, що записано в нашому законі про олігархів, комусь не подобається, майте на увазі, що це питання було на той час питанням національної безпеки», - сказав Данілов, відповідаючи на запитання, чи погоджується він з висновками Венеційської комісії, що закон про олігархів «має потенціал використання у політичних цілях».

За його словами, одразу після ухвалення цього закону «дуже багато людей почали дивитися, в який спосіб зробити так, щоб не потрапити під його дію». Так, зазначив він, окремі категорії осіб позбулися певних монополій на деякі процеси.

Читайте також: В Україні наразі об'єктивно сказати, чи є людина олігархом, неможливо - ОП

«У нас сьогодні жодна людина ще не внесена в реєстр олігархів. Справа в тому, що внесення тих чи інших осіб (в реєстр олігархів – УП) – відповідальна річ. Вони мають відповідати тим критеріям, які прописані в законі. І так сталося, що у нас на слуху саме 2, 3, 4, 5 прізвищ. А насправді все набагато було складніше», - заявив секретар РНБО.

Як повідомлялося, на початку червня 2023 року міністр юстиції України Денис Малюська повідомив, що Венеційська комісія прийняла рішення рекомендувати Україні відтермінувати імплементацію закону про олігархів через війну.

У листопаді 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Читайте також: Підхід у законі про деолігархізацію має каральний характер — висновок Венеційської комісії

Документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України. Також встановлює критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

29 червня 2022 року Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення, підписавши відповідний указ.

У березні 2023 року Малюська заявив, що Єдиним бар’єром на шляху імплементації закону про олігархів є вимога Єврокомісії дочекатися висновку Венеційської комісії після аналізу цього закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-