Імплементувати закон про олігархів неможливо через відсутність висновку Венеційської комісії — Малюська

Імплементувати закон про олігархів неможливо через відсутність висновку Венеційської комісії — Малюська

Укрінформ
Єдиним бар’єром на шляху імплементації закону про олігархів є вимога Єврокомісії дочекатися висновку Венеційської комісії після аналізу цього закону.

Про це в ефірі телемарафону сказав міністр юстиції Денис Малюська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Справа в тому, що формування реєстру олігархів, взагалі імплементація закону про олігархів - це умова, яку нам наші європейські колеги поставили для перемовин щодо вступу України до Європейського Союзу. Іншими словами, якщо ми належним чином імплементуємо реєстр олігархів і взагалі закон про олігархів, це стане передумовою для того, щоб з нами розпочали перемовини з тим, щоб ми досить швидко, оперативно стали членами Євросоюзу. Якщо ми імплементуємо закон і взагалі механізм обмежень олігархів не в тому баченні, як це бачать наші колеги з Євросоюзу, з Венеційської комісії, це заблокує нам подальші перемовини і вступ до Європейськоо Союзу і відповідно до висновку Єврокомісії”, - розповів Малюська.

За його словами, “імплементування закону зараз, не маючи на руках висновку Венеційської комісії, створило б чимало ризиків того, що все, що б ми створили, довелося відкатувати потім назад”.

“Тому на прохання наших європейських партнерів, ми зараз очікуємо висновок Венеційської комісії. Ми переконані, що це буде вже дуже найближчим часом. Тобто насправді Україна, українські органи державної влади повністю готові імпементувати закон хоч зараз. Закон готовий, реєстр готовий, підзаконні акти прийняті, методика визначення осіб, які потрапляють в реєстр, так само готова. Тобто насправді хоч завтра ми цей закон готові імплементувати. Єдиний бар’єр - це якраз вимоги Єврокомосії зачекати і побачити, що скаже Венеційська комісія після аналізу нашого закону”, - пояснив міністр юстиції.

Малюська підкреслив, що Україна розраховує отримати висновок Венеційської комісії найближчим часом.

“Мова іде про тижні, місяць, можливо і дні, не знаю... Але точно, що це не розтягнеться на півроку чи рік. Відповідно, в нас буде час, щоб такі зауваження врахувати, продискутувати з ними, щоб розуміти, що ми правильно зрозуміли їхні коментарі й отримати підтримку в парламенті”, - сказав Малюська.

Як він відзначив, “що реально стосується євроінтеграції - парламентом підтримується”.

“Звісно, закон не простий, він дуже складно приймався в парламенті, були численні політичні медіабаталії, але і ми не очікуємо серйозних перешкод у проходженні законопроєкту з огляду на те, що це стало ключовою частиною євроінтеграційного процесу, це і вимоги Єврокомісії. Тому я впевнений, що весна-літо ми забезпечимо імплементацію всіх вимог Венеційської комісії і тих, які є важливими, і про які ми домовимося, і відповідно - забезпечимо виконанння усіх умов з тим, щоб розпочати початок перемовин. Тому я не бачу тут великих проблем. Дійсно, є юридичні проблеми, тому що всі ми бачимо різні механізми чи різні опції, яким чином треба реагувати на проблему олігархів. Наше бачення, що вона вкрай схожа з антимонопольним регулюванням”, - зазначив Малюська.

Читайте також: Під ознаки закону про олігархів підпадають 86 осіб - Данілов

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України. Також встановлює критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

29 червня 2022 року Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення, підписавши відповідний указ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-