Зеленський і Рютте обговорили зустріч у Джидді, ситуацію на фронті та зміцнення ППО

Зеленський і Рютте обговорили зустріч у Джидді, ситуацію на фронті та зміцнення ППО

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марком Рютте в ході телефонної розмови обговорили зустріч щодо України в Саудівській Аравії, ситуацію на фронті та зміцнення української протиповітряної оборони.

Як передає Укрінформ, про це глава держави повідомив у Телеграмі.

«Дякую за приєднання Нідерландів до Спільної декларації про підтримку України країн G7. Обговорили майбутні двосторонні гарантії безпеки в межах цієї декларації, основою яких має стати ключова роль Нідерландів у коаліції винищувачів», - заявив Зеленський.

Президент також розповів про ситуацію на полі бою, передав актуальні оборонні потреби, зокрема в артилерії, у бронетехніці та в системах ППО для захисту інфраструктури Чорноморської зернової ініціативи.

«Обмінялися позитивними оцінками зустрічі радників у Саудівській Аравії та обговорили наступні кроки з підготовки Глобального саміту миру», - зазначив Зеленський.

Читайте також: Прем’єр Нідерландів: Майбутнє України - в НАТО

«Сьогодні я знову говорив із Президентом Зеленським і привітав його з успішною зустріччю в Саудівській Аравії щодо війни, де були представлені Нідерланди. Важливо продовжувати говорити про мир в Україні з цією широкою групою країн», - наголосив Рютте у Твіттері.

За його словами, двоє лідерів також обговорили події на фронті та «невпинні, довільні та жорстокі атаки на українські цивільні об'єкти та запаси продовольства».

Читайте також: Україна за результатами зустрічі в Джидді готує кроки з реалізації Формули миру - Єрмак

«Я наголосив, що Нідерланди продовжуватимуть підтримувати Україну, і, зокрема, зараз ми вивчаємо, що ще ми можемо зробити для зміцнення української протиповітряної оборони. Одним із способів нашої допомоги є співпраця з нашими партнерами у підготовці українських пілотів для польотів на винищувачах F-16», – написав він.

Читайте також: Фронт, зброя і плани ворога: Зеленський провів нараду із військовими та силовиками

Як повідомлялося, на саміті НАТО у Вільнюсі союзники оголосили про створення авіаційної коаліції. Нідерланди, Данія та Румунія офіційно підтвердили, що навчатимуть українських пілотів.

Міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що навчання українських пілотів, які опановуватимуть американські винищувачі F-16, розпочнеться в серпні й займе щонайменше шість місяців.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-