Україна за результатами зустрічі в Джидді готує кроки з реалізації Формули миру - Єрмак

Україна за результатами зустрічі в Джидді готує кроки з реалізації Формули миру - Єрмак

Укрінформ
Імплементація Формули миру Президента Володимира Зеленського – це відновлення поваги до Статуту ООН і міжнародного права, яка була зруйнована агресивною війною Росії проти України.

Як передає Укрінформ, про це заявив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак на зустрічі з представниками українських та іноземних ЗМІ, розповідаючи про Формулу миру , якою українська сторона поділилася з учасниками консультацій у Джидді 5–6 серпня, повідомляється на сайті Президента.

«Імплементація Формули миру – це відновлення поваги до Статуту ООН і міжнародного права, яка була зруйнована агресивною війною Росії проти України», – сказав Єрмак.

Він зауважив, що українська сторона сформувала спільне бачення кожного з десяти пунктів Формули миру Президента Володимира Зеленського, яке відображає позиції більшості країн, котрі беруть участь у реалізації мирної ініціативи України.

Керівник ОП наголосив, що Формула миру побудована саме на ключових принципах Статуту ООН і міжнародного права, а також на повазі до суверенітету й територіальної цілісності країн у межах їхніх міжнародно визнаних кордонів.

Читайте також: Фінальний саміт щодо української Формули миру має зафіксувати завершення війни – Єрмак

«Саме ці принципи одностайно були визначені учасниками зустрічі радників із питань національної безпеки, яка відбулась у Джидді», – сказав він.

Крім того, керівник Офісу Президента поінформував представників ЗМІ про подальші практичні кроки з реалізації Формули миру.

«Ми продовжимо роботу, щоб напрацювати безпосередньо порядок денний, які документи, висновки, домовленості ми передбачаємо для реалізації кожного з десяти пунктів Формули», – пояснив він.

Єрмак зазначив, що найближчим часом відбудеться чергова зустріч послів країн-учасниць для координації подальших дій. Буде напрацьовано практичні кроки з реалізації кожного з пунктів Формули миру. Паралельно триватиме підготовка порядку денного установчого Глобального саміту миру.

Формула миру Президента України Володимира Зеленського, яка складається з 10 пунктів, обов’язково буде виконана. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив Секретар РНБО Олексій Данілов.

«Я можу сказати, що Формула миру, запропонована Зеленським із 10 пунктів, обов’язково буде виконана. Якщо це не буде виконуватися, то тоді (постане – ред.) питання про справедливість і про те, у якому світі ми живемо: у якому якась країна-сусід бере і вносить у свою Конституцію території, які до неї не мають ніякого відношення і кажуть: тепер вона буде наша? Ну, дивна позиція. Завтра почнуть інші країни це робити. До чого тоді буде приходити світ?», - сказав він.

Читайте також: Зустріч у Джидді: крок до реалізації Формули миру

За його словами, до того часу, поки Формула миру не буде інстальована, щодо зустрічей із росіянами немає про що говорити. «Вони мають залишити нашу територію згідно до уставу ООН, про який всі без виключення представники (іноземних країн – ред.) говорили, що треба жити по тих нормах і правилах, які зафіксовані у ООН», - наголосив Данілов.

Як повідомлялося, у Джидді 5-6 серпня відбулася друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

У Формулі миру, зокрема, йдеться про забезпечення радіаційної, ядерної, продовольчої, енергетичної безпеки, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидію екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-