Депутат назвав ключовий момент у проєкті закону про відновлення е-декларування

Депутат назвав ключовий момент у проєкті закону про відновлення е-декларування

Укрінформ
Безпековий момент – один із ключових у законопроєкті №9534 про відновлення електронного декларування.

Про це заявив перший заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики, народний депутат із парламентської фракції «Голос» Ярослав Юрчишин в інтерв’ю Укрінформу.

«Саме безпековий момент – один з ключових у проєкті закону», - наголосив він.

Народний депутат зазначив, що світова спільнота і Міжнародний валютний фонд акцентували на тому, що важливо розділити питання безпеки для людей, «яких безпосередньо стосується війна, і чиновників, які завдяки мужності наших Сил оборони зараз не перебувають у великій небезпеці».

За словами Юрчишина, є низка технічних питань, які дискутуються МВФ, наприклад, межа оцінки нерухомого майна, яке потребує декларування.

«Ми розуміємо, що стандарти ціни нерухомого майна в Україні і в країнах Міжнародного валютного фонду суттєво різняться. МВФ запропонував не декларувати нерухоме майно до певної оціночної межі, що критикується Національним агентством з питань запобігання корупції, яке вбачає в цьому моменті можливість зловживання», - пояснив він.

Окрім того, перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики зауважив, що ще одним моментом дискусії є рівень публічності.

«У наших деклараціях інформація про персональні дані і до війни була закрита, але зараз Міністерством юстиції та МВФ пропонується дещо розширити перелік інформації, яка буде недоступна громадськості, наприклад, щодо місцезнаходження нерухомого майна декларантів пропонується вказувати лише країну, область, район. Другий момент – треті особи, тобто родичі декларанта, будуть відображатися як особа-один, особа-два, особа-три, без чіткої прив'язки», - сказав політик.

Юрчишин зазначив, що такі положення викликають критику журналістів-розслідувачів, «але з іншого боку, в Україні триває війна, є законодавство, яке регулює доступ до персональної інформації про особу, де зазначається, що такого роду дані можуть бути відкриті лише за певною процедурою, коли щодо фігуранта тривають слідчі дії».

Читайте також: Представники ОПЗЖ висловлювалися проти відновлення е-декларування - депутат

Він також переконує, що НАЗК буде доступна повна інформація про декларантів для можливості здійснення перевірок.

«Зараз триває процес подачі правок і пропозицій до другого читання законопроєкту. Скільки їх буде, якого вони будуть спрямування, зараз достатньо складно аналізувати», - зазначив Юрчишин.

За словами народного депутата, у документі до другого читання є декілька «чутливих моментів», які зараз активно вивчаються та обговорюються, такі як рівень захищеності даних військових, їхніх родичів, військовополонених та рівня публічності даних чиновників.

Юрчишин пояснив, що наразі величезна частина громадських діячів виступає за те, щоб адреси українських чиновників подавалися не до номеру квартири, «але принаймні вулиця має вказуватись, адже є різниця між фешенебельним районами в містах і звичайними спальними». На його думку, на цьому підґрунті може виникнути дискусія на рівні – між безпекою і приватністю.

Читайте також: Після завершення служби військові матимуть 90 днів, щоб подати декларації - депутат

«У планах нашого комітету розглянути правки до кінця серпня чи початку вересня. Зараз триває збір правок. Хочемо максимум в середині вересня ухвалити цей проєкт як закон. Такі терміни узгоджені з нашими міжнародними партнерами», - поінформував політик.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану.

На початку повномасштабної війни Верховна Рада призупинила процес обов'язкового декларування майна чиновниками, дозволивши подати дані про свої статки вже після скасування воєнного стану. При цьому НАЗК залишило можливість для добровільного подання декларації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-