Росія знущається з мандата і процедур Ради Безпеки - Україна в Радбезі ООН

Росія знущається з мандата і процедур Ради Безпеки - Україна в Радбезі ООН

Укрінформ
Російська агресія проти України становить найбільшу загрозу міжнародному миру і безпеці, водночас не меншу небезпеку несе небажання світу застосувати силу та механізми відповідальності, щоб зупинити агресора.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявила в понеділок заступниця постпреда України при ООН Христина Гайовишин на засіданні Ради Безпеки.

Вона нагадала, що Росія «почала випробовувати міжнародне право на міцність», коли окупувала частину Грузії, – задовго до свого вторгнення в Україну у 2014 році.

«Відсутність адекватної реакції світу лише заохотила Москву до агресивних дій. Цей історичний приклад підкреслює важливість того, щоб незаконні дії не залишалися безкарними, оскільки вони мають тенденцію повторюватися з більшою силою. Нерішучість або зволікання з реагуванням на такі порушення становлять реальну загрозу міжнародному миру і безпеці», – наголосила Гайовишин.

Читайте також: Штати прямо звинуватили Росію у брехні й глузуванні над ООН

За словами Гайовишин, неспроможність світу стримати Росію тоді «була зумовлена хибною вірою в її силу та міфом про «другу армію світу». Сьогодні Україна розвіює ці міфи, доводячи, що зло можна зупинити лише силою, а не розмовами, зауважила вона.

Усі винні у злочині агресії, воєнних злочинах та злочинах проти людяності будуть притягнуті до відповідальності, додала вона, нагадавши про останні терористичні акти російського режиму проти України, зокрема в Кривому Розі та Херсоні.

Коли зло зазнає поразки, воно поводиться саме так, як представник російської делегації в цій залі, зазначила Гайовишин, відповідаючи на брехливі заяви заступника російського постпреда Дмитра Полянського. «Воно часто вдається до маніпуляцій, намагаючись зобразити себе жертвою. Воно наполегливо знущається з мандата і процедур Ради Безпеки. Усе тому, що Російська Федерація програє війну», – сказала вона.

Читайте також: Україна хоче, щоб ООН відновила свою місію по Оленівці - Лубінець

Заступниця постпреда також закликала «протистояти спокусі простягнути руку компромісу».

«Якщо зло буде прощено або неадекватно покарано, воно повернеться з ще більшою жорстокістю, прагнучи помститися за пережите приниження. Ми не можемо дозволити собі проявити слабкість чи зупинитися на півдорозі. Російська Федерація понесе повне і справедливе покарання», – підкреслила Гайовишин.

Як повідомлялося, РФ зажадала проведення засідання Ради Безпеки ООН в понеділок для звинувачень України в нібито систематичному використанні терористичних методів, які заважають мирному врегулюванню конфлікту.

Понеділок – останній день липневого головування Великої Британії у Радбезі. У серпні в цьому органі головуватимуть Сполучені Штати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-