Все більше українців вважають, що вступ до НАТО - найкращий варіант гарантій безпеки

Все більше українців вважають, що вступ до НАТО - найкращий варіант гарантій безпеки

Опитування
Укрінформ
Більшість українців вважають вступ до НАТО найкращим варіантом гарантій безпеки для України.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 5–15 червня 2023 року, передає Укрінформ.

Згідно з результатами опитування, 54% респондентів серед можливих запропонованих гарантій безпеки для України найбажанішим варіантом вважають вступ до НАТО. Порівняно з минулорічним опитуванням з цього ж приводу частка прихильників НАТО серед населення зросла на 5%.

Найближча за часткою прихильників альтернатива НАТО – укладання угоди про стратегічну оборонну співпрацю з кількома країнами, які наразі в НАТО. Такий сценарій розвитку подій підтримали 16% респондентів. Найменш популярна альтернатива – ставка виключно на власні сили (8%).

Вступ України до НАТО підтримує абсолютна більшість опитаних незалежно від статі, віку, рівня освіти чи доходів.

Найнижча підтримка євроатлантичної інтеграції у південних областях. Це стосується як поточного населення, так і тих, хто проживав у цих областях до 24 лютого. Водночас інші альтернативи гарантій безпеки на Півдні більш популярні, ніж в середньому по країні. Особливу прихильність серед населення Півдня здобула модель нейтрального статусу, забезпеченого міжнародними гарантіями для суверенітету України. На Півдні цю альтернативу підтримують на 12% частіше, ніж в середньому по країні.

Результати опитування також показали, що серед громадян, які підтримали б вступ до НАТО, коли частина територій залишаються окупованими, 61% впевнений, що війна припиниться, лише якщо Україна стане частиною Північноатлантичного альянсу. Ті ж, хто проти вступу в НАТО, коли частина територій окуповані, зайняли таку позицію, бо переважна більшість з них (50%) вважає, що приєднання до Північноатлантичного альянсу не зупинить війни з Росією.

Водночас абсолютна більшість (72%) тих, хто проти вступу в НАТО, коли частина території окуповані, не готові відмовитися від вступу в НАТО в якості поступки РФ.

Читайте також: Україну у складі НАТО хочуть бачити 89% українців

Опитування було проведене методом face-to-face Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 5–15 червня 2023 року.

Загалом був опитаний 2001 респондент віком від 18 років у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Харківській та Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються Україною й де не ведуться бойові дії).

Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-