МЗС після погроз Росії закликає партнерів убезпечити судноплавство у Чорному морі

МЗС після погроз Росії закликає партнерів убезпечити судноплавство у Чорному морі

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України закликало партнерів всебічно підтримати ініціативу України щодо створення гуманітарного морського коридору в Чорному морі як гарантії продовольчої безпеки у світі.

Про це йдеться у заяві МЗС України у зв’язку з повідомленням Міністерства оборони РФ щодо потенційного застосування сили проти торговельних суден у Чорному морі, передає Укрінформ. 

"19 липня Міноборони Росії повідомило, що РФ має намір здійснювати атаки на усі торговельні судна в акваторії Чорного моря, які прямують до українських портів. МЗС України рішуче засуджує будь-які погрози застосування сили проти цивільних суден незалежно від їхнього прапора. Російські заяви є наступом на свободу мореплавства у всьому світі", - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС акцентували, що наміри розглядати іноземні судна як воєнні цілі грубо порушують зобов’язання Росії за міжнародним правом не лише перед Україною, але й перед усіма державами, які здійснюють мирне судноплавство у Чорному морі.

"Немає жодних підстав вважати, що торговельні судна підтримують дії воєнного характеру, просто експортуючи зерно до іноземних країн, які потребують його, щоб запобігти голоду. Дії Росії не можна виправдати жодними нормами міжнародного права, включно з правом воюючої сторони на встановлення блокади... Заява Росії поширюється на все Чорне море, а не лише на територію безпосередньо навколо українських портів та, крім того, не робить винятків з медичних та інших гуманітарних міркувань, як того вимагають закони ведення війни на морі", - наголошується в заяві.

Читайте також: Україна з 21 липня вважатиме всі судна РФ у Чорному морі такими, що перевозять воєнні вантажі

У зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що вихід Росії із зернової угоди та регулярні цинічні атаки по українській портовій інфраструктурі є нічим іншим, як спробами РФ усунути конкурента з ринку, свідомо підвищити світові ціни на продовольство та збагатитися за рахунок страждань мільйонів людей у всьому світі.

"Звертаємося до партнерів всесторонньо підтримати ініціативу України щодо створення гуманітарного морського коридору в Чорному морі. Гуманітарний коридор дозволить відновити життєво важливі маршрути постачання продовольства до регіонів, які цього найбільше потребують. Закликаємо міжнародне співтовариство засудити дії Росії та вжити відповідних заходів задля гарантування безпеки судноплавства у Чорному морі як гарантії продовольчої безпеки у світі", - зазначили в МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Євросоюз та держави ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-