Росія не зможе силою змінити міжнародно визнані кордони України – Євросоюз в ООН

Росія не зможе силою змінити міжнародно визнані кордони України – Євросоюз в ООН

Заява
Укрінформ
Усі спроби Росії силою змінити міжнародно визнані кордони України зазнають невдачі, оскільки ЄС та переважна більшість країн ООН підтримують Україну у її праві на самооборону та на захист від неспровокованої та нічим не виправданої російської агресії.

Про це сьогодні у Нью-Йорку під час виступу на Генасамблеї ООН в ході відкритих дебатів на тему «Ситуація на окупованих територіях України», що відбулися на рівні міністрів закордонних справ, заявив керівник Постійного представництва ЄС в ООН посол Улоф Скоог, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ЄС підтверджує своє рішуче засудження російської неспровокованої та невиправданої агресивної війни, яка є демонстративним порушенням міжнародного права, включаючи Хартію ООН та резолюції цієї Генеральної Асамблеї. Ці дискусії стосуються не лише України. Вони торкаються всіх та кожної незалежної країни у цьому залі – йдеться про повагу до суверенітету та територіальної цілісності кожної з них», - зауважив представник ЄС.

Читайте також: Словаччина в ООН запевнила у підтримці української Формули миру

Він нагадав, що попереднє обговорення ситуації на тимчасово окупованих територіях України відбулося в ООН 23 лютого минулого року, за день до російського повномасштабного вторгнення до мирного сусіда. У той час Москва заперечувала плани щодо повномасштабного вторгнення та окупації України. Відтоді вже більше 500 днів тривають смерті та руйнування.

«Протягом минулих 17 місяців Росія ще раз намагалася та ще раз зазнала невдачі у спробі силою змінити міжнародно визнані кордони України. Ми підтверджуємо наше засудження та тверде заперечення незаконної анексії Росією Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Ці незаконні спроби не мають жодної ваги або правової сили в міжнародному праві. Як і у випадку з Кримом та Севастополем, ми не визнаємо і ніколи не визнаватимемо ці протизаконні спроби анексії. Закликаємо членів ООН діяти таким же чином, у відповідності до Хартії ООН та резолюції, що була ухвалена у жовтні переважною більшістю країн» - сказав Скоог.

Читайте також: Кулеба на дебатах Генасамблеї ООН розкритикував «абсурдні заклики до абстрактного миру»

Він окремо наголосив: нещодавно оголошений намір російської ЦВК провести так звані «вибори» на територіях України, що тимчасово знаходяться під російською військовою окупацією, є ще одним серйозним порушенням міжнародного права.

Шведський дипломат від імені ЄС нагадав, що Росія припустилася кричущих порушень прав людини та воєнних злочинів на тимчасово окупованих територіях України, що підтверджується Моніторинговою місією ООН з прав людини та Комісією ООН з розслідування. Ці злочини включають невибіркові атаки проти мирного населення та цивільних об’єктів, широко поширені та системні позасудові страти, незаконне ув’язнення людей, тортури та негуманне поводження з ув’язненими, ґвалтування та інші форми сексуального та гендерного насильства, насильницьке переміщення та депортація мирного населення України, включаючи дітей.

Усі ці вчинки, за словами представника ЄС, є важкими воєнними злочинами, багато з них документально зафіксовані у доповідях ООН. Зокрема, останні доповіді Офісу верховного комісара ООН з прав людини документально фіксують 864 випадки свавільного затримання Росією в Україні цивільних людей, 77 випадків позасудових страт. Ці злочини російської влади, за висновком ООН, набули широкого поширення на окупованих територіях.

«Доповідь генерального секретаря (ООН) щодо ситуації з дітьми визнає російську армію та збройні групи, що її підтримують, винними у важких злочинах проти дітей. Ми рішуче засуджуємо російську незаконну депортацію та перевезення в Росію та в Білорусь українських дітей та інших цивільних. Росія й Білорусь мають негайно забезпечити їх повернення», - зауважив посол ЄС.

Читайте також: Агресія Росії: Голова Генасамблеї ООН дорікнув Радбезу у неспроможності ухвалити жодної резолюції

Він закликав Росію дотримуватися міжнародного гуманітарного права та надати повний, безпечний та безперешкодний доступ для ООН та інших гуманітарних організацій до людей, що потребують допомоги, в тих регіонах, які тимчасово перебувають поза контролем уряду України.

Скоог підкреслив: ЄС повністю підтримує зусилля з притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії проти України. Першим кроком до цього став початок роботи Міжнародного центру з покарання злочину агресії Росії проти України, що розпочав діяльність в Гаазі. ЄС вітає ухвалення Люблинської та Гаазької конвенцій з міжнародних зусиль у розслідуванні та покаранні злочину геноциду , злочинів проти людства, воєнних злочинів та інших міжнародних злочинів, та закликає інші країни що швидше долучитися до цієї роботи.

«Ми непохитні у підтримці незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та її невід’ємного права на самооборону проти російської агресії. ЄС буде підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним. Він відданий досягненню широкого, справедливого та тривалого миру, відповідно до Хартії ООН та резолюцій цієї Генеральної Асамблеї. Донецьк - це Україна. Луганськ - це Україна. Херсон – це Україна. Запоріжжя – Це Україна. Крим є Україною Світ не прийме російську спробу захопити ці землі, і агресор понесе відповідальність», - заявив представник ЄС.

Читайте також: Країни Балтії засудили в Радбезі ООН злочини Росії в Україні

Він повідомив, що виклав позицію від імені Європейського Союзу та його країн-членів, країн-кандидатів: Північної Македонії, Чорногорії, Албанії, України, Республіки Молдова , Боснії і Герцеговини, потенційної країни-кандидата Грузії, а також Андорри, Монако і Сан-Марино. Всі ці країни приєдналися до оголошеної на ГА ООН заяви Євросоюзу.

Як повідомлялося, у понеділок та вівторок Рада Безпеки і Генеральна Асамблея ООН обговорюють ситуацію в Україні, спричинену російською війною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-