Україна має декілька планів для продовження експорту зерна - глава МЗС

Україна має декілька планів для продовження експорту зерна - глава МЗС

Укрінформ
В ООН, Туреччини й України достатньо ресурсів для забезпечення функціонування Чорноморського зернового коридору без Росії за наявності політичної волі.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтервʼю Голосу Америки, повідомляє Укрінформ.

«Ми вже мали такий досвід. Росія виходила з ініціативи. Але у ООН, Туреччини та України достатньо ресурсів, аби забезпечити функціонування цієї ініціативи за умови наявності політичної волі. І тут ми чітко артикулюємо, що в нас політична воля є. І сьогодні я доведу зміст цього листа до генерального секретаря для того, щоб ООН зміг сформувати свою позицію», - сказав він.

Читайте також: Кулеба: Разом зі США будемо працювати над продовженням експорту українського зерна в Африку та Азію

Говорячи про звернення Президента України Володимира Зеленського до президента Туреччини і генерального секретаря ООН з пропозицією продовжити функціонування Чорноморської зернової ініціативи без участі РФ, Кулеба зазначив, що відповідні листи були підписані.

«Ми зараз чекаємо на реакцію і Туреччини, і ООН, і будемо в активному діалозі з ними», - відповів міністр.

Глава МЗС України також наголосив, що в України є декілька планів для продовження експорту зерна. За його словами, план А – це продовження функціонування Чорноморської зернової ініціативи; план Б – це постачання українського зерна на світові ринки Чорним морем, але альтернативним маршрутом з альтернативними модальностями, план В – «треба викинути росіян з України, зняти блокаду портів, повернути Україні Крим і прибрати будь-яку загрозу морським торговельним шляхам».

Читайте також: «Припинила» чи «призупинила»: Росія уникає ясності щодо зернової угоди – Кулеба

«І насправді, як би ми не працювали над планом А і планом Б, поки не буде реалізований план В, у Росії залишатимуться ці інструменти шантажу», - застеріг глава української дипломатії.

Як повідомлялося, Росія заявила про припинення продовження дії «зернової угоди».

Домовленості були укладені 22 липня 2022 року в Стамбулі на 120 днів і кілька разів продовжувались.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-