НАТО мало надіслати сигнал Кремлю, що він не отримає Україну - експрем’єр Литви

НАТО мало надіслати сигнал Кремлю, що він не отримає Україну - експрем’єр Литви

Укрінформ
Запрошення України стати членом НАТО – це формальна процедура, яка мала б показати Росії, що вона ніколи не зможе захопити Україну.

Про це сказав член Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, повідомляє Укрінформ.

«До саміту виглядало так, що є повне погодження про те, що ми говоримо на саміті - не про реальне членство України в НАТО, оскільки всі, в тому числі президент Зеленський, говорили: ми не можемо очікувати, що Україні миттєво буде надано членство в Альянсі, поки йде війна», - сказав він.

«Питання було щодо запрошення до членства. Формальна процедура. На мою думку, попри той факт, що це формальна процедура, вона має велике політичне значення. І це був би досить чіткий політичний сигнал російським політичним елітам і простим людям», - додав Кубілюс.

Він порівняв це з далекобійною ракетою проти Росії.

«Росіяни мають чітко побачити розуміння Заходу, що Україна - на боці Заходу, що Росія не може отримати Україну. Якою б в них не була ностальгія по минулому і таке інше. Навіть просто зі стратегічної точки зору треба було надати сигнал Кремлю: послухайте, хлопці, всі ваші недолугі плани щодо війни проти України – це все нонсенс, Україна буде членом НАТО. Але це не було зроблено», - сказав політик.

Він зазначив, що вагалися лише дві країни - Німеччина та Сполучені Штати.

Водночас Кубілюс висловив сподівання, що на наступному саміті в Вашингтоні «буде добра нагода як для президента Байдена, так і для всієї адміністрації виступити з іншою заявою».

Читайте також: Серед країн НАТО існував великий опір щодо перспектив для України – Гербст

Як повідомляв Укрінформ, 11-12 липня у столиці Литви відбувся саміт НАТО, на якому було оголошено про створення Ради Україна – НАТО.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна цінує визнання того, що не потребує Плану дій щодо членства в Альянсі, та назвав це гарним результатом саміту.

Лідери країн "Групи семи" погодили на полях саміту "Спільну декларацію про підтримку України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-