Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше - Столтенберг

Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше - Столтенберг

Укрінформ
Після рішення Вільнюського саміту Україна наблизилася до НАТО, як ніколи раніше. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної з Президентом України пресконференції на саміті Альянсу у литовській столиці.

"Зараз Україна ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше. Союзники підтвердили ще раз, що Україна стане членом Альянсу та погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства. Це змінить шлях України до НАТО з двоетапного процесу на одноетапний. Ми надамо Україні запрошення приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться, що умови виконано. Це – рішуче послання Альянсу на шляху України до НАТО", - сказав він.

Столтенберг вказав на те, що коли президент РФ Володимир Путін вторгся в Україну, то він "недооцінив хоробрість українського народу, мужність Збройних сил України та рішучість українського політичного керівництва", але й "він також недооцінив єдність та силу НАТО".

Читайте також: Багато країн НАТО візьмуть на себе безпекові зобов’язання для України – Столтенберг

"НАТО продовжуватиме підтримувати вас стільки, скільки це буде потрібно. За минулий рік члени надали підтримку на десятки мільярдів доларів, а зараз ми узгодили пакет з трьох частин, який наближає Україну до НАТО. Багаторічна програма практичної допомоги, створення Ради Україна–НАТО та нове підтвердження, що Україна стане членом НАТО і скасування вимоги щодо Плану дій щодо членства", - заявив генсек.

За його словами, ухвалені у Вільнюсі рішення "знаменують початок нової сторінки у відносинах між НАТО та Україною".

"Сьогодні ми зустрічаємося як рівні, я з нетерпінням чекаю того дня, коли ми зустрінемося як союзники", - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Зеленський: Ми цінуємо визнання, що Україні не потрібен ПДЧ для вступу в НАТО

Крім того, за його словами, Росія не буде визначати, хто може чи не може приєднатися до Альянсу, це вирішуватимуть лише самі союзники.

"Ми не можемо дозволити, щоб Москва почала диктувати, хто може, а хто не може стати членом НАТО. Росія була завжди проти розширення НАТО. Лише від України та членів Альянсу залежить, коли Україна стане членом НАТО. Москва до цього немає жодного стосунку", - заявив Столтенберг.

Коментуючи заяву Кремля про "небезпечність" західних гарантій для України, очільник НАТО наголосив, що Україна має право сама обирати, які вона хоче мати гарантії безпеки.

"Члени Альянсу мають підтримувати і продовжують підтримувати Україну, бо буде не лише трагедія для України, якщо Путін виграє, - це буде небезпечно і для нас, для Європи", - сказав він.

Генсек додав, що прийняті на Вільнюському саміті рішення є "найсильнішим із того, що було сказано з боку НАТО щодо України".

Як повідомляв Укрінформ, напередодні, у перший день саміту, глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-