Зеленський: Ми цінуємо визнання, що Україні не потрібен ПДЧ для вступу в НАТО

Зеленський: Ми цінуємо визнання, що Україні не потрібен ПДЧ для вступу в НАТО

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна цінує визнання того, що не потребує Плану дій щодо членства в Альянсі, та назвав це гарними результатами нинішнього саміту.

Про це він заявив під час спільної з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом пресконференції у Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми справді цінуємо таке визнання, що ПДЧ не потрібен", - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський зустрівся з генсеком НАТО на саміті у Вільнюсі

Він також підкреслив, що результати нинішнього саміту "гарні, але якби було запрошення, вони були б ідеальні".

Глава держави зазначив, що Україна вже є і завжди буде «донором» спільної з країнами-партнерами безпеки і пройшла великий шлях у досягненні взаємосумісництва з НАТО.

«Наші воїни мають максимально свіжий досвід співпраці з різними членами Альянсу, уміле застосування зброї країн НАТО нашими воїнами вже довело, що глобальна демократія сильніша, ніж будь-які терористичні загрози будь-кого проти нас», - зауважив Президент.

Крім того, він наголосив, що навіть під час повномасштабної війни Україна продовжує реформи. За словами українського лідера, на шляху інтеграції в ЄС чітко визначено, що конкретно потрібно робити, і це робиться.

Зеленський також переконаний, що Україна потрібна НАТО не менше, ніж Альянс Україні.

«Упевнений, що після війни Україна буде в НАТО», - заявив Президент.

Читайте також: Зеленський та Столтенберг дали спільну пресконференцію на саміті НАТО

Президент Володимир Зеленський запевнив, що на полях саміту НАТО відчув таку упевненість у членстві України в Альянсі, якої ще, мабуть, ніколи раніше не відчував, але це відбудеться, коли будуть «відповідні умови».

«Україна бореться, при цьому точно розуміє, що не може бути членом НАТО, поки йде війна. Але важливі сигнали сьогодні, які звучали в наших двостронніх зустрічах і з генсеком, і з партнерами (лідерами країн НАТО – ред.), ми з багатьма сьогодні уже зустрічалися, що дійсно Україна буде членом НАТО, - це така впевненість, на мою думку, з усіх моїх зустрічей. Уперше так прозвучало впевнено: ми будемо членом НАТО, коли будуть відповідні умови. Я розумію під цим, що тоді, коли буде безпечно на нашій землі», - підкреслив Зеленський.

Президент пояснив, що розуміє, що дехто досі боїться говорити про українське членство в НАТО зараз, бо ніхто не хоче світової війни.

«Ми бачимо конкретні пункти, які наближають нас до НАТО. Так, ми хочемо швидше, і дуже складно іноді деякі речі роз’яснювати партнерам, тому що ми на війні, а партнери хочуть нам допомогти, вони допомагають, але ми все одно в різних умовах живемо. Бо ми в умовах, коли треба вижити, а партнери хочуть допомогти нам жити, а нам ще до "жити" треба вижити. І це дійсно штовхає нас до швидких процесів, до процесів, які повинні привести до реформування інфраструктури безпеки у світі», - сказав глава держави.

Водночас він додав, що запрошення до членства в НАТО було би виключно технічним сигналом, але й серйозною мотивацією для українського суспільства.

Важливим сигналом, за його словами, може стати погодження Групою семи першого важливого документа про безпекові гарантії для України.

«Якщо сьогодні «Велика сімка» погодиться на першу велику декларацію щодо гарантій безпеки, то це буде конкретний факт, тому що в гарантіях безпеки написано, що ці гарантії діють на шляху до НАТО. І це дуже важливо, це вже буде дуже конкретний сигнал», - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі проходить саміт НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-