НАТО підвищить рівень партнерства з Україною, але запрошення поки що не дасть - джерело

НАТО підвищить рівень партнерства з Україною, але запрошення поки що не дасть - джерело

Укрінформ
Запрошення Україні до НАТО на саміті у Вільнюсі не варто очікувати, але ця зустріч суттєво інтенсифікує відносини та підвищить рівень партнерства між Києвом і Альянсом, а також надішле сигнал Москві щодо рішучості союзників підтримувати Україну.

Такою є позиція Німеччини, з якою вона іде на саміт НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформ з посиланням на джерела в уряді у Берліні.

«Зрозуміло, що на саміті не буде запрошення. Також очевидно те, що буде суттєве покращення, інтенсифікація відносин», - зауважив німецький політик.

Він нагадав, що питання членства може бути внесено у порядок денний лише після завершення війни, в якій Росія не повинна досягти своїх цілей, отже, не повинна перемогти. При цьому чиновник, близький до процесу підготовки саміту, визнав, що союзники продовжують консультації щодо формулювань, які увійдуть у заключний документ стосовно перспектив членства. Невизначеними ще залишаються і умови гарантій безпеки.

На переконання керівництва ФРН, треба сконцентруватися на тому, щодо чого в лавах Альянсу консенсус є, а його немає в тому, що стосується членства, зате є стосовно питання «розбудови партнерства».

Отже, Берлін очікує «суттєвої поглиблення партнерства». Підвищення статусу Комісії НАТО-Україна до рівня Ради, яка буде зустрічатися 4 рази на рік, джерело назвало «якісним кроком уперед», тож НАТО «інтенсифікує кроки щодо зближення».

Читайте також: Україну у складі НАТО хочуть бачити 89% українців

Наразі ж, за його словами, треба сконцентруватися на тому, що допомагає в даній конкретній воєнній ситуації. «Мета – підвищити обороноздатність України, дати можливість Україні самій захиститися від можливих подальших агресій, якщо дійде до таких. Йдеться насамперед про військову допомогу, а також економічну, фінансову та дипломатичну», - сказав політик. Він також натякнув, що Німеччина у Вільнюсі оголосить про нові поставки озброєнь, але поставив під сумнів, що серед них будуть ракети дальнього радіусу дії Taurus.

Загалом, підсумував політик, Вільнюський саміт засвідчить тривалу солідарність з Україною і надішле сигнал Москві, що довготривала підтримка України буде продовжуватися стільки, скільки потрібно.

Коментуючи можливість провокацій з боку РФ під час саміту, він запевнив, що «НАТО готова до всього, а провокації – погана ідея».

Як повідомлялося, саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11-12 липня. Німеччину на ньому представлятиме канцлер ФРН Олаф Шольц, якого будуть також супроводжувати міністри оборони Борис Пісторіус і закордонних справ Анналена Бербок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-