Генсек НАТО: Україна на момент завершення війни має отримати запобіжники від повторення атаки РФ

Генсек НАТО: Україна на момент завершення війни має отримати запобіжники від повторення атаки РФ

Укрінформ
На момент завершення війни вже мають бути створені такі міжнародно-правові умови, які унеможливлять будь-які спроби Росії повторити атаку проти України.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції у Брюсселі, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо можливості обговорення на саміті Альянсу у Вільнюсі гарантій безпеки для України.

«Коли війна завершиться, буде важливо вже мати погоджені рамкові умови, які забезпечать, що президент Путін і Росія не зможуть дати відпочинок своїм силам, передислокувати їх, провести їх тренування, переозброїти та знову атакувати. Ми маємо створити такі рамкові умови, щоб надати Україні все, чого вона потребує, щоб Росія не могла атакувати знову», - наголосив Столтенберг.

За його словами, нагальним завданням для союзників є військова підтримка України. Що більше території Україна буде спроможною визволити, то сильнішими будуть її позиції за столом переговорів з метою пошуку шляхів для широкого, тривалого та справедливого завершення цієї війни.

«Це точно те, що наразі обговорюють союзники. Це є частиною обговорень питання щодо членства (України) в НАТО. Я переконаний, що ми як союзники по НАТО знайдемо спільний шлях для просування у відповідь на запит України щодо членства. Ми також приймемо важливі рішення щодо взаємосумісності та інших речей, що наблизять Україну до НАТО», - сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що декілька країн-союзниць проводять двосторонні (у деяких випадках багатосторонні) консультації з Україною щодо різного роду заходів безпеки та можливих зусиль у цій сфері. Союзники по НАТО поінформовані про такі консультації, які доповнюватимуть спільні зусилля Альянсу з підтримки України, про продовження яких НАТО просить усі країни-союзниці.

«Ми приймаємо наші рішення як суверенні незалежні держави, разом з Україною, тож це не справа Росії - заперечувати або накладати вето на такі рішення. Ми допомагаємо Україні виграти цю війну, надаємо їй військову допомогу та будемо продовжувати це робити», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Вільнюський саміт наблизить Україну до НАТО та зміцнить її - Столтенберг

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, одним з головних питань якого буде продовження допомоги Україні у її боротьбі проти російської агресії, а також заходи зміцнення системи стримування та оборони Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-