Вільнюський саміт наблизить Україну до НАТО та зміцнить її - Столтенберг

Вільнюський саміт наблизить Україну до НАТО та зміцнить її - Столтенберг

Укрінформ
Майбутній саміт НАТО у Вільнюсі дозволить зміцнити політичні відносини між НАТО і Україною, а також підтвердить підтримку України з боку союзників у боротьбі проти російської агресії.

Про це сьогодні в Брюсселі під час пресконференції напередодні саміту ЄС заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Глави держав та урядів зустрінуться у Вільнюсі наступного тижня у критичний момент для нашої трансатлантичної безпеки. Російська агресивна війна проти України продовжується. Вже протягом 500 днів Москва сіє руйнування в серці Європи, намагається знищити Україну і розділити НАТО. Наш саміт надішле чітке послання: НАТО залишається об’єднаним, а російська агресія не матиме успіху. Під час саміту ми зробимо Україну навіть сильнішою та представимо бачення щодо її майбутнього», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Литва, Польща й Латвія попередили НАТО про загрозу з Білорусі - написали лист Столтенбергу

Він висловив очікування, що під час саміту союзники ухвалять пакет підтримки України, до якого увійдуть три елементи, що дозволять наблизити Україну до НАТО. Перший – НАТО ухвалить багаторічну програму допомоги, щоб забезпечити повну взаємосумісність між Збройними силами України та НАТО. Другий елемент – союзники оновлять політичні зв’язки з Україною шляхом заснування Ради НАТО-Україна.

«Третій (елемент) – я очікую, що наші лідери ще раз підтвердять, що Україна стане членом НАТО, і погодять, як наблизити Україну до досягнення її мети. Союзники вже виділили 500 мільйонів євро для критичних потреб, включаючи пальне, медичне обладнання, обладнання для розмінування та понтонні мости. Ми допомагаємо сектору безпеки й оборони України, а також військовим госпіталям. Ми допоможемо Україні перейти від пострадянської ери на обладнання і стандарти НАТО», - наголосив керівник Альянсу.

Читайте також: Зеленський закликав НАТО у Вільнюсі мотивувати Україну: Це не така висока ціна за страждання

За його словами, Президент Володимир Зеленський доєднається до зустрічі лідерів Альянсу в рамках нової Ради НАТО-Україна. Це буде нова платформа для проведення кризових консультацій та для прийняття рішень, де всі сторони матимуть рівний голос у вирішенні спільних безпекових занепокоєнь.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, одним з головних питань якого буде продовження допомоги Україні у її боротьбі проти російської агресії, а також заходи із подальшого зміцнення системи стримування та оборони Альянсу.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-