Парламент Болгарії підтримав членство України в НАТО

Парламент Болгарії підтримав членство України в НАТО

Укрінформ
Парламент Болгарії ухвалив Декларацію на підтримку членства України в НАТО.

Про це повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Парламент Болгарії ухвалив Декларацію на підтримку членства України в НАТО. Вітаю це рішення! Вдячний за це рішення!» - написав спікер.

За його словами, у документі зазначається, що Народні збори Болгарії очікують, що уряд, зокрема на майбутньому саміті Альянсу у Вільнюсі, висловить позицію на підтримку членства України в НАТО після відновлення миру на її території.

Окрім того, зазначив Стефанчук, парламент Болгарії підтримує започаткування процесу планування та ухвалення конкретних параметрів і часових рамок вступу України до НАТО, поглиблення політичної та практичної підтримки з боку Альянсу до неї та розширення стратегічних відносин.

Парламентарії Болгарії також закликають союзників використати Вільнюський саміт для окреслення чітких параметрів на шляху до членства України в НАТО, додав Голова ВР.

Читайте також: Прем’єр Болгарії очікує нової зустрічі із Зеленським на саміті НАТО у Вільнюсі

Як повідомляє The Sofia Globe, Народні збори Болгарії проголосували значною більшістю голосів за схвалення декларації, яка містить заклик до уряду на липневому саміті НАТО у Вільнюсі висловити підтримку вступу України до НАТО після відновлення миру на її території.

Із 214 депутатів, які проголосували, 157 – висловилися «за». Серед них депутати партій ГЕРБ-СДС, «Ми продовжуємо зміни», «Рух за права і свободи» (ДПС) та «Є такий народ». Проти було 57 голосів з «Відродження» та «Болгарська соціалістична партія».

У декларації висловлюється повна підтримка політики відкритих дверей НАТО, незалежної від зовнішніх факторів, і є заклик до членів Альянсу окреслити чіткі параметри на шляху до членства України в НАТО.

У декларації болгарського парламенту також йдеться, що найшвидшим шляхом до відновлення миру в Україні, Чорноморському регіоні та Європі є повний і негайний вихід Росії за межі міжнародно визнаних кордонів постраждалих суверенних держав.

Національні збори країни категорично вимагають негайно припинити ядерний шантаж, а також усі дії Російської Федерації, що різко суперечать Статуту ООН, які є найсерйознішим ударом по миру та процвітанню як європейського, так і російського народу.

Також підтримується Формула миру Президента України Володимира Зеленського, метою якої є міцний і справедливий мир.

Щоб гарантувати здатність України захищатися від агресора на своїй території, Народні збори Болгарії наполягають на тому, щоб інституції Болгарії продовжували надавати політичну, фінансову, гуманітарну, військову, військово-технічну підтримку до повного відновлення суверенітету України в межах міжнародно визнаних кордонів, йдеться в документі.

На це рішення парламенту Болгарії відреагував глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Я дякую парламенту Болгарії, депутатам від ГЕРБ, «Ми продовжуємо зміни», «Руху за права і свободи», «Є такий народ» за сьогоднішні життєво важливі рішення на підтримку України. Болгарія та Україна заслуговують на міцну дружбу та взаємовигідне співробітництво", - написав Кулеба у Твіттері.

Читайте також: Зеленський оголосив про домовленості з Болгарією в оборонному секторі

Голосування збіглося з одноденним візитом до Софії Президента України Володимира Зеленського.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський прибув до столиці Болгарії Софії з офіційним візитом. Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Республіки Болгарія Николаєм Денковим було підписано Декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, під час якого Україна хоче отримати чіткі гарантії безпеки і зрозумілу перспективу членства в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-