Міжнародний центр у Гаазі є першим дієвим кроком до трибуналу над Путіним - правозахисники

Міжнародний центр у Гаазі є першим дієвим кроком до трибуналу над Путіним - правозахисники

Укрінформ
Початок роботи Міжнародного центру із переслідування за злочин агресії проти України є першим дієвим кроком до створення трибуналу над Путіним і його поплічниками.

Як передає Укрінформ, про це Українському радіо сказав виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

"І це справді дуже серйозна заявка, оскільки від розмов справа переходить до практичної роботи безпосередньо тих, хто опікується кримінальними провадженнями, пов'язаними з порушенням міжнародного гуманітарного права, а саме злочину агресії", — зазначив він.

Читайте також: У Гаазі відкрили Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України

Павліченко додав, що до створення цього Міжнародного центру були дуже тісно підключені такі партнери, як Європейський Союз, Міжнародний кримінальний суд, Організація Об'єднаних Націй, безпосередньо українська сторона в особі генерального прокурора Андрія Костіна та інших посадовців та низка держав і партнерів, які підтримують створення цього міжнародного трибуналу.

"Практичне подолання проблеми полягає в тому, щоб запрацював механізм. І метою створення цього механізму буде саме практична робота такого центру", - сказав правозахисник.

Читайте також: Хан про запуск Міжнародного центру в Гаазі: Закон набуває все більшої актуальності щодо України

За словами Павліченка, центр має стати уніфікованим майданчиком, де буде збиратися ця інформація. У березні вже запрацював другий інструмент — єдина база даних злочинів, яка поповнюється. Відповідні держави спільно працюють з обміном інформацією щодо злочинів, які вони можуть викрити на територіях, доступних їм. Йдеться про роботу безпосередньо з тими, хто виїхав на територію цих держав, перебуває в межах їхньої юрисдикції.

"І йдеться саме про створення єдиного уніфікованого майданчика, який працюватиме на створення доказової бази з елементами розслідування фактів учинених злочинів з тим, щоб підготувати матеріальну частину для суду. Фактично ведеться досудове розслідування з використанням методології Міжнародного кримінального суду з залученням фахівців, які працюють на рівні національних юрисдикцій, зокрема в Україні", — пояснив Павліченко.

Читайте також: Запуск Міжнародного центру в Гаазі є важливим кроком для припинення безкарності рф - Євроюст

Серед перших кроків роботи центру він назвав аудит і ревізію тих матеріалів, що вже знаходяться в базі даних, оформлення матеріалів, які будуть передані до розгляду суддям створеного трибуналу з питань агресії.

"Щоб ці матеріали були підготовлені в статусі таких, якими оперує Міжнародний кримінальний суд", — сказав правозахисник.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України сьогодні, 3 липня, офіційно розпочав свою роботу і діятиме на базі Євроюсту.

Читайте також: Покарання Росії за злочини: українські слідчі починають роботу в Міжнародному центрі у Гаазі

Він підтримуватиме та координуватиме підготовку справ про злочини агресії, зберігаючи ключові докази та сприяючи процесу створення справ на ранній стадії.

Це перший випадок створення ініціативи з розслідування злочину агресії за міжнародної підтримки після Другої світової війни.

До складу цього центру входять прокурори з України, ЄС, США та Міжнародного кримінального суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-