Президент затвердив рішення РНБО про прискорення судової реформи

Президент затвердив рішення РНБО про прискорення судової реформи

Укрінформ
Володимир Зеленський підписав указ щодо введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя".

Указ оприлюднено на сайті глави держави, передає Укрінформ.

Відповідно до статті 107 Конституції України Президент постановив увести в дію рішення РНБО від 23 червня 2023 року «Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя».

Контроль за виконанням рішення покладається на секретаря РНБО.

Як зазначається, РНБО вирішила звернутися до суб'єктів права законодавчої ініціативи щодо необхідності розгляду питання внесення змін до Кримінального кодексу в частині посилення кримінальної відповідальності за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя, передбачивши покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Передбачається посилити роль інституту суду присяжних та розширити випадки його застосування.

Читайте також: Зеленський анонсував посилення відповідальності за корупцію в судах

Окрім того, передбачено проведення Вищою радою правосуддя перевірки всіх суддів Верховного Суду на предмет можливого вчинення ними дисциплінарних проступків або грубого чи систематичного нехтування обов'язками судді, підтвердження законності джерел походження майна.

Також ідеться про можливість проведення ефективного і прозорого кваліфікаційного оцінювання суддів за кращими світовими стандартами та методиками як одного з пріоритетних завдань Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. При цьому передбачається можливість запровадження періодичного психофізіологічного опитування суддів із застосуванням поліграфа.

Читайте також: До Ради подали законопроєкт, що посилює відповідальність за корупцію – Маслов

Серед іншого, Верховній Раді рекомендовано прискорити прийняття проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення розгляду справ стосовно дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечення роботи Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Указ набирає чинності з дня опублікування.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-