Україна зустрічає потужну підтримку на шляху інтеграції в ЄС та у наближенні до НАТО – прем’єр Швеції

Україна зустрічає потужну підтримку на шляху інтеграції в ЄС та у наближенні до НАТО – прем’єр Швеції

Укрінформ
Європейський Союз має зобов’язання щодо просування України до членства в ЄС та робитиме все для виконання необхідних критеріїв, а розвиток оборонного співробітництва між ЄС і Україною наближатиме Україну до НАТО.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сьогодні у Брюсселі перед початком саміту ЄС заявив прем’єр-міністр головуючої в ЄС Швеції Ульф Крістерссон, відповідаючи на запитання журналістів, чи він вважає майбутнє членство України в НАТО умовою для надання Україні гарантій безпеки.

«З очевидних причин ми поки все ще не є членами НАТО, Швеція не має формалізованої думки, як країни-члени НАТО мають приймати Україну. Є дуже потужні зобов’язання щодо України у вимірі європейської інтеграції та у сфері майбутнього оборонного співробітництва. Як вони будуть формалізовані - це інша справа», - зазначив шведський урядовець.

«Сьогодні ми будемо обговорювати шлях України у Європу. У нас є певні критерії для цього та рішення, які ми маємо прийняти, щоб сприяти їх виконанню. Тож існують потужні зобов’язання щодо входження України, але все ще триває обговорення, як буде просувати вперед цей процес, що ґрунтуватиметься на досягненнях», - додав Крістерссон.

Коментуючи перспективу завершення процесу входження Швеції до НАТО, він зауважив, що Вільнюський саміт Альянсу був би вдалим місцем для такої події.

Читайте також: ЄС подвоїть зусилля з підтримки України на фоні заколоту в Росії – фон дер Ляєн

«Безумовно, для цього немає жодних гарантій, але ми, як і багато союзників по Альянсу, вважаємо, що Вільнюський саміт буде дуже доброю нагодою для прийняття рішень. Ми відчуваємо надзвичайно потужну підтримку з боку всіх інших союзників у процесі остаточної ратифікації (протоколу про входження – ред.). Я думаю, що ми виконали всі наші зобов’язання відповідно до меморандуму. Але, як я вже казав, лише Туреччина може приймати турецькі рішення, і ми це поважаємо. Сподіваюся, що процес до Вільнюса буде успішним», - наголосив прем’єр-міністр Швеції.

Читайте також: Боррель пропонує створити Фонд оборони України

Як повідомлялося, 29-30 червня у Брюсселі відбувається черговий саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого знову позначена ситуація в Україні та допомога ЄС у дотриманні її права на самооборону проти російської агресії. У зустрічі європейських лідерів в режимі телеконференції візьме участь Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-