Зеленський візьме участь у саміті ЄС в режимі телеконференції

Зеленський візьме участь у саміті ЄС в режимі телеконференції

Укрінформ
Першим пунктом порядку денного зустрічі глав держав та урядів ЄС, що розпочнеться завтра у Брюсселі, буде обговорення ситуації в Україні, і на цьому етапі до них приєднається Президент України Володимир Зеленський в режимі телеконференції.

Про це сьогодні, напередодні саміту ЄС, повідомив офіційний представник Євросоюзу.

«Після робочого обіду з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом ми матимемо традиційний обмін думками з (Президентом Європарламенту) Робертою Мецолою. Перша робоча зустріч буде присвячена Україні та ситуації в Росії. До лідерів знову приєднається Президент Зеленський в режимі телеконференції», - повідомив представник ЄС.

Він зазначив, що єдність можливо визначити ключовим словом цього саміту – трансатлантичну єдність, європейську єдність, єдність у підтримці України, у вирішення питань оборони й міграції, у визначенні позиції у відносинах з Китаєм та у інших питаннях європейської політики, які потребують об’єднаної позиції та послідовності дій.

«У тому що стосується України. Під час цієї сесії лідери розглянуть ситуацію, що виникла в Росії протягом минулих вихідних... Ми також обговоримо фінансову допомогу для України - це дійсно важливе питання на період після 2023 року, а також продовження військової допомоги. Це ті основні елементи, які я бачу», - сказав представник ЄС.

Він зауважив, що ЄС продовжує опрацьовувати питання щодо поводження із замороженими російськими фінансовими активами та щодо притягнення до відповідальності за злочини в Україні. Обидва питання, за словами джерела, «є дуже чутливими».

«Ми маємо продовжувати опрацьовувати ці питання, щоб ми могли допомогти Україні у відбудові, а також у тому, щоб забезпечити відповідальність за воєнні злочини, за злочин агресії та всі інші злочини, що з цим пов’язані», - сказав співрозмовник.

Він окремо наголосив, що в контексті обговорення ситуації в Україні особливого значення набуває зустріч європейських лідерів з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом з точки зору координації зусиль з військової допомоги для України, а також у визначенні параметрів безпеки для України у майбутньому та конкретизації внеску, який ЄС може зробити у ці зусилля.

Читайте також: Саміт формули миру: Зеленський розповів, коли будуть домовленості про дату та місце проведення

Зазначається, що ця зустріч з керівником Альянсу відбудеться в контексті нещодавно підписаної спільної Декларації ЄС-НАТО, в якій сторони відобразили спільні інтереси та шляхи взаємодії у сферах безпеки й оборони. Водночас дискусія за участі глав держав та урядів європейських країн та Єнса Столтенберга буде нагодою скоординувати позицій напередодні чергового саміту НАТО у Вільнюсі 11-12 липня поточного року.

Як повідомлялося, 29-30 червня у Брюсселі відбудеться черговий саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого знову буде ситуація в Україні та допомога ЄС у дотриманні її права на самооборону проти російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-