Бажання України розпочати переговори щодо членства вже цього року є потужним стимулом реформ – ЄС

Бажання України розпочати переговори щодо членства вже цього року є потужним стимулом реформ – ЄС

Укрінформ
Прагнення України отримати рішення про початок переговорів про входження до ЄС вже до кінця цього року є потужним стимулом для країни у надзвичайно важких обставинах, про що свідчить усний звіт Єврокомісії.

Про це у Стокгольмі на пресконференції за підсумками неформальної зустрічі Ради міністрів Євросоюзу із загальних справ заявила міністр із європейських справ головуючої в ЄС Швеції Джессіка Росвалл, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми знаємо, що Україна хотіла б руху до переговорів щодо членства вже цього року. Очевидно, що цей крок важливий, він допомагає Україні продовжувати реформи в екстремально важкий період», - зазначила шведська урядовець.

Вона назвала «вражаючими» результати України у впровадженні реформ, здійснених минулого року попри надзвичайні обставини. Перелік таких реформ, за її словами, включає представлення нового законопроєкту про Конституційний суд, ухвалення нового закону про медіа, нового законодавства щодо рекламної діяльності, реформування важливих судових інстанцій, призначення нового голови антикорупційного органу.

«На додаток, ми також привітали зусилля України з ухвалення нового законодавства у сфері декларування статків, і це демонструє, що уряд України має бажання пройти всю необхідну відстань для підвищення прозорості та для боротьби з корупцією», - зауважила Росвалл.

Читайте також: ЄС має підготуватися до прийняття такої великої держави як Україна – Шефчович

Вона повідомила, що Молдова також досягла суттєвого прогресу, незважаючи на складну соціальну та економічну ситуацію та спроби Росії дестабілізувати країну. Представниця Шведського головування в ЄС висловила готовність країн-членів продовжувати підтримку реформ у Молдові, зокрема, з підвищення спроможностей її адміністративних органів управління. Ця тема буде обговорена під час формальної зустрічі європейських міністрів, яка відбудеться в Люксембурзі наступного тижня за участі віцепрем’єра Молдови Ніку Попеску.

В тому, що стосується Грузії, за словами Росвалл, незважаючи на досягнутий прогрес, країні необхідно провести більшу роботу. Важливо, що ЄС надсилає Грузії об’єднане послання щодо необхідності продовження реформ.

«Я переконана, що ця оновлена доповідь (Єврокомісії – ред.) буде уважно вивчена Україною, Молдовою і Грузією, і вони скористаються нею як дороговказом для подальших реформ на шляху до висновків основного пакета з розширення восени», - додала шведська міністр.

Як повідомлялося, сьогодні під час неформального засідання Ради ЄС із загальних справ у Стокгольмі Європейська комісія довела європейським міністрам попередні усні висновки щодо виконання рекомендацій Єврокомісії, які були надані Україні, Молдові та Грузії у зв’язку з їх заявкою на членство в ЄС. Доповідь представив єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї.

Прогрес України, Молдови і Грузії у виконанні оголошених рекомендацій Єврокомісії буде оцінений у щорічній доповіді з питань розширення у жовтні.

Україна розраховує отримати рішення ЄС про початок міжурядових переговорів щодо членства в ЄС до кінця цього року.

Фото: SCANPIX/TT NEWS AGENCY/Christine Olsson/TT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-