Лубінець заявив про відсутність ініціативи та не повне виконання свого мандата Червоним Хрестом

Лубінець заявив про відсутність ініціативи та не повне виконання свого мандата Червоним Хрестом

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив про відсутність ініціативи та не повне виконання свого мандата Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Про це омбудсмен повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Як зауважив Лубінець, найчастіше від представників МКЧХ він чує “ми намагаємося” та “нам потрібен час”.

“У спробі отримати інші відповіді та вкотре донести свою думку до комітету, провів зустріч з головою делегації МКЧХ в Україні Еглінгом Юргом та координатором багатосторонніх та гуманітарних питань МКЧХ Венді Джулією Флері. Під час неї поставив кілька чітких питань”, - повідомив уповноважений.

Найперше питання про українських військовополонених. “Адже МКЧХ – організація, яка відповідно до свого мандату має гарантувати збереження їхнього життя та здоров’я. Проте скількох полонених у Росії відвідала МКЧХ?“, - наголосив Лубінець.

За словами уповноваженого, чіткої відповіді він не отримав. Делегація зазначила, що це конфіденційна інформація. “Припускаю, що ця цифра в десятки разів менша, аніж кількість відвіданих російських полонених на території України”, - додав він.

Читайте також: Коордштаб закликав Червоний Хрест добиватися виконання мандата організації у росії

Також Лубінець зазначив, що РФ порушує Женевські конвенції. “Фото звільнених українських захисників показують світу не просто їхнє не дотримання, але й антигуманне поводження агресора, у протидію чому потрібні конкретні дії”, - підкреслив він.

Крім того, омбудсмен зазначив, що представники МКЧХ запитати в нього, “як ми можемо працювати, якщо РФ не дотримується законів і звичаїв ведення війни?”.

На що Лубінець зауважив, що “Російська Федерація – це Російська Федерація, для нас це й так зрозуміло. Але ми лише хочемо, щоб МКЧХ виконувала свій мандат у повному обсязі”.

Другим питанням було листування між українськими військовополоненими та їхніми рідними.

“Як ми знаємо, російські полонені в Україні мають змогу писати та отримувати листи від рідних, телефонувати їм. Чи мають таку змогу українські військовополонені в Росії? Більшість українських полонених не писали жодного листа своїм близьким і не мали змоги зателефонувати їм”, - підкреслив Лубінець.

За його словами, на те, скільки листів останнім часом передали українські військові відповіді він не отримав.

Читайте також: У російському полоні залишаються медики з Маріуполя - Коордштаб

“Проте делегація розповіла про свій новий механізм – записування повідомлень від українських військових та їхніх рідних на планшет. Вони зазначили, що нібито таким способом вже передали кілька сотень коротких повідомлень. На жаль, ми не маємо змоги перевірити ці слова. І навіть якщо така інформація була передана, то чи не була вона спотворена?“, - наголосив уповноважений.

Третє питання стосувалося трагедії в Оленівці. Скоро буде один рік з дати цієї жахливої події та цинічного кроку РФ. “Чи має МКЧХ нову інформацію? Ні, немає. Відповідь, яку я отримав”, - повідомив Лубінець.

Також омбудсмен поцікавився тим, чи повідомляла Росія МКЧХ про передачу 11 українських військовополонених Угорщині та чи були присутні представники МКЧХ на судовому процесі над українськими захисниками у Ростові.

“Так, на мою думку, враховуючи попередні відповіді МКЧХ, сьогодні найбільша проблема – це відсутність ініціативи та не повне виконання свого мандата МКЧХ. Гуманітарні проєкти, які організовує МКЧХ – це добре, проте щодо військовополонених, цивільних українських заручників у Росії – ми не бачимо результатів”, - наголосив уповноважений.

Читайте також: Росія не надає інформації про стан здоров’я українських полонених – Коордштаб

Проте Офіс уповноваженого й надалі буде проводити такі зустрічі, аби достукатися до організації. “Адже завдання Червоного Хреста – надання допомоги пораненим, хворим і військовополоненим під час збройних конфліктів. А для нас питання здоров’я й життя наших людей – найважливіше”, - підкреслив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба обговорив з новим очільником делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Юргом Егліном питання посилення співпраці.

Фото: Офіс омбудсмена

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-