У Вільнюсі Україна має отримати запрошення, або план вступу до НАТО - Расмуссен

У Вільнюсі Україна має отримати запрошення, або план вступу до НАТО - Расмуссен

Укрінформ
Північноатлантичний альянс має дійти консенсусу щодо запрошення України в НАТО вже під час саміту у Вільнюсі, однак, якщо цього не станеться, необхідно окреслити чіткий шлях набуття нею повноправного членства.

Про це заявив у середу під час онлайн-включення колишній генсек НАТО, ексглава уряду Данії Андерс Фог Расмуссен, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Україна очікує вже 15 років (після саміту в Бухаресті – ред.), і вона не перебуває в безпеці. Настав час перемістити Україну в безпечне місце, як ми зробили це з Фінляндією і Швецією», - наголосив ексглава Альянсу.

Він закликав країни-члени досягти консенсусу щодо запрошення України стати членом НАТО під час саміту у Вільнюсі, бо якщо чекати завершення бойових дій на її території, це ще більше спонукатиме Росію докласти всіх зусиль, аби продовжувати агресію.

Якщо ж Альянс не зможе досягти такої згоди у Вільнюсі, то потрібно окреслити шлях України до членства, який має передбачати щонайменше три кроки, вважає Расмуссен.

Читайте також: Україна стане членом НАТО, але запрошення у Вільнюсі не буде – Столтенберг

«По-перше, усунути необхідність Плану дій щодо членства (ПДЧ), як це було у випадку з Фінляндією й Швецією», - зауважив колишній генсек НАТО.

Він підкреслив, що українська армія зараз вочевидь є однією з найбоєздатніших у Європі.

«По-друге, (у Вільнюсі – ред.) може бути висловлена обіцянка розглянути питання про розширення НАТО на саміті у Вашингтоні наступного року», - продовжив Расмуссен.

І, по-третє, за його словами, було б доцільно заснувати Раду Україна-НАТО з мандатом, який визначав би умови щодо приєднання країни до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також: Україна — в НАТО, але після закінчення війни: у чому ризик подібного формулювання?

Як повідомляв Укрінформ, в Офісі Президента закликали альянс НАТО не зважати на воєнний стан, що діє в Україні через російську агресію, та якнайскоріше надати Україні запрошення щодо членства в Альянсі.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-