Єврокомісія чекає на пояснення від Угорщини щодо українських полонених

Єврокомісія чекає на пояснення від Угорщини щодо українських полонених

Укрінформ
Єврокомісія очікує, що Угорщина пояснить Києву причини і шлях, яким українські військовополонені, захоплені російськими військовими на війні в Україні, опинилися на території Угорщини.

Про це у Брюсселі на брифінгу заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія, як сторона конфлікту, має міжнародні зобов’язання щодо поводження з військовополоненими, що визначені у Женевській конвенції. У тому, що стосується ситуації з цими конкретними військовополоненими та наших відносин з Угорщиною, ми чули, що ця ситуація не була скоординована з Україною. Це не мало би трапитися, потрібне погодження з Україною, оскільки йдеться про її громадян», – сказав Стано.

Він зауважив, що Угорщина має роз’яснити конкретні деталі цієї справи та роль, яку угорська сторона відіграла у звільненні цих громадян України з російського полону. Тобто, органи влади Угорщини мають пояснити українським партнерам, що відбулося, як виникла ця ситуація, і як українські військовополонені опинилися на території Угорщини.

Читайте також: Лубінець - про українських полонених: Угорщина порушила міжнародне гуманітарне право

«Ми, як ЄС, маємо намір увійти в контакт із владою Угорщини, щоб отримати більш детальну інформацію», – зазначив речник.

Як повідомлялося, 9 червня до Міністерства закордонних справ України запросили тимчасового повіреного у справах Угорщини і передали йому звернення з вимогою надати детальну інформацію про переданих Росією Будапешту українських військовополонених і невідкладно забезпечити до них доступ консула.

Читайте також: Угорщина не причетна до вивезення українських військовополонених з РФ - Сійярто

Повідомлялося також, що український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами. Про те, що Росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження, українська сторона дізналася з публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна угорському ЗМІ.

За сприяння Посольства України в Угорщині троє українських громадян з числа переданих Угорщині військовополонених повернулися в Україну.

Фото: twitter / ExtSpoxEU

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-