Україна у Гаазі: Росія продовжує ігнорувати два накази Міжнародного суду ООН

Україна у Гаазі: Росія продовжує ігнорувати два накази Міжнародного суду ООН

Укрінформ
РФ продовжує ігнорувати два окремих накази Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи, видані судом у провадженнях, порушених за позовами України проти РФ.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, про це представниця України - директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова сказала під час свого виступу на слуханнях в Міжнародному суді ООН.

“Представник Російської Федерації нахабно заявив у своєму вступному слові, що “Росія дуже поважає Міжнародний суд ООН”. Але це порожні слова від представника держави, яка продовжує ігнорувати два окремих Накази про тимчасові заходи, видані цим Судом у провадженнях, порушених за позовами України. Росія також не виявила поваги, демонструючи Суду хибну картину подій протягом останнього тижня цих усних слухань”, - наголосила вона.

За її словами, що стосується претензій України згідно з Конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, то образ багатонаціональної єдності, який Росія намагалася створити в Криму, — це не більше ніж “потьомкінське село” — фасад, створений для того, щоб все виглядало краще, ніж воно є насправді.

Читайте також: Аргументи України у Міжнародному суді ООН доводять силу нашої позиції - Кориневич

“У цій фальшивій, ідеалізованій версії сьогодення в Криму кримські татари та члени української громади можуть вільно проводити культурні зібрання на всій території півострова; їхні діти мають повноцінний доступ до навчання кримськотатарською та українською мовами; їхні журналісти та ЗМІ можуть вільно засуджувати російську окупацію і не бути вбитими, закатованими чи заарештованими за власні висловлювання; їхня культурна спадщина популяризується та захищається; а права на життя та особисту безпеку поважаються”, - сказала Золотарьова.

Вона також наголосила, що факти викривають російське «потьомкінське село» як суцільну бутафорію: жодним чином не намагаючись створити багатонаціональне суспільство, Росія запровадила атмосферу страху та залякування кримських татар та етнічних українців у Криму, піддаючи їх зникненням, викраденням та тортурам. Вона заборонила основну кримськотатарську представницьку установу, Меджліс, на додаток до вигнання та переслідувань значної частини її керівництва. Росія також піддала кримських татар свавільним обшукам і затриманням у їхніх будинках і місцях зібрань, що руйнує їхнє почуття безпеки на батьківщині.

“Росія також викреслила кримськотатарську та українську мови у школах Криму, унеможливила проведення культурних заходів, важливих для цих спільнот, змусила замовкнути їхні ЗМІ та журналістів і принижувала їхню культурну спадщину, намагаючись викорінити їхню ідентичність з Кримського півострова”, - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН у червні проводить публічні слухання у справі щодо порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Відбудеться два раунди виступів сторін: 6 та 12 червня виступає юридична команда України, 8 та 14 червня – Росії.

Міжнародний суд ООН 8 листопада 2019 визнав свою юрисдикцію у справі щодо порушення Росією двох конвенцій.

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації. Звинувачення, висунуті Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH-17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирних зборів у Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

Читайте також: Міжнародний суд у Гаазі дозволив Литві вступити у справу «Україна проти Росії»

Перший наказ Міжнародного суду ООН ухвалено у справі щодо порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року було оголошено рішення про запобіжні заходи. Міжнародний суд ООН у Гаазі постановив, що Росія має поновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, забезпечити доступність освіти у Криму українською мовою.

Другий наказ Міжнародного суду ООН стосується справи проти Росії щодо за звинуваченнями у геноциді.

Міжнародний суд ООН зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну. Таке рішення було озвучено 16 березня 2022 року у будівлі Палацу правосуддя, де засідає Міжнародний суд ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-