Польський генерал розповів, як мають виглядати гарантії безпеки НАТО для України

Польський генерал розповів, як мають виглядати гарантії безпеки НАТО для України

Укрінформ
Захист повітряного простору України і досягнення безпеки в Чорному морі мають бути першими кроками у межах гарантій безпеки, які Україна повинна отримати від НАТО.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив польський генерал, екскомандувач сухопутних військ Польщі Вальдемар Скшипчак.

“На саміті НАТО треба прийняти рішення, про яке Київ просить віддавна, – закрити повітряний простір над Україною. У такому разі Росія не зможе запускати на Україну ракети, там не зможуть літати їхні літаки”,- заявив Скшипчак.

За його словами, якщо Росія продовжуватиме це робити, то НАТО має гарантувати безпеку повітряного простору Україні, “направляючи до Україні свої повітряні сили для захисту українського неба”. Він додав, що Альянс має відповідні можливості, щоб це гарантувати.

Другим кроком він назвав гарантування безпеки в Чорному морі.

“Потрібно провести під егідою НАТО операцію з очищення моря від мін, що обмежує функціонування економіки України, а згодом відкрити українські порти. При цьому треба надіслати Росії чіткий сигнал: у випадку подальших їхніх агресивних дій у цьому регіоні НАТО направить свій контингент на захист свого партнера”,- підкреслив екскомандувач сухопутних військ Польщі.

Він переконаний, що Альянс має гарантувати своїми військами безпеку в Україні, що дасть змогу для подальшої відбудови і розвитку країни.

Скшипчак також вважає, що гарантії безпеки мають надавати Україні не окремі країни, а НАТО загалом.

Читайте також: Данілов не виключає можливості індивідуальних двосторонніх угод з країнами НАТО

“Я переконаний, що поділ країн Організації на групи сьогодні є необґрунтованим. Має бути консолідована позиція Альянсу, що ця військова місія (у випадку її створення – ред.) має бути під прапором НАТО й Альянс має надати Україні гарантії безпеки”,- зазначив польський генерал.

Він назвав дуже ризикованим те, щоб це робили виключно кілька країн – Польща, Румунії, країни Балтії. На думку експерта, це дасть Путіну аргумент, що він не воює з НАТО, а має окремих ворогів всередині Альянсу. Відтак реалізовуватиметься сценарій російського диктатора, що Росії не загрожує весь Альянс, а Польща, про яку він останнім часом багато говорив, і країни Балтії.

На його переконання, треба зробити все можливе, щоб Альянс на саміті у Вільнюсі надав гарантії політичної, але насамперед – військової безпеки Україні.

“Думаю, що це реально, не потрібно ділити НАТО”,- резюмував Скшипчак.

Читайте також: Байден не виключає, що наступним генсеком НАТО стане міністр оборони Британії

Як повідомлялося, нещодавно колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв’ю The Guardian заявив: якщо на саміті у Вільнюсі НАТО не дасть Україні чітких перспектив членства і зрозумілих гарантій безпеки, то окремі країни Альянсу, зокрема Польща, зможуть надати військову допомогу самостійно, включаючи і введення своїх військ на територію України.

Україна хоче отримати на саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня чіткі гарантії безпеки від союзників і зрозумілу перспективу членства в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-