Україна має легітимне право на самооборону – президентка Угорщини

Україна має легітимне право на самооборону – президентка Угорщини

Укрінформ
Угорщина засуджує незаконну війну Росії проти України й вважає, що Україна має легітимне право на самооборону.

Про це під час пресконференції за результатами саміту “Бухарестської дев’ятки” (B9) у Братиславі заявила президентка Угорщини Каталіна Новак, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми засуджуємо невиправдану та незаконну війну Росії проти України. Україна має легітимне право на самооборону. Усі причетні до звірств мають бути притягнуті до відповідальності. І ми маємо показати силу наших спільних зусиль у захисті жертв", - сказала вона. 

Новак привернула увагу до спільної заяви лідерів B9, "у якій підкреслюється наше зобов’язання щодо подальшого продовження підтримки України і в якій наголошується на необхідності відновлення миру в Україні". "Стійкий та справедливий мир в Україні має бути нашою головною ціллю", - додала президентка Угорщини. 

Також вона заявила про необхідність продовження гуманітарної підтримки України та допомоги їй у відбудові.

Читайте також: Президент Естонії після саміту «Бухарестської дев’ятки»: Важливо продовжити підтримку України

Водночас, Новак заявила, що "треба бути обережними у тому, щоб не робити нереалістичних обіцянок". 

"Ми маємо дати перспективу членства України в НАТО. І щоб просуватися далі у цьому плані, ми маємо побачити скоріше завершення війни в Україні", - сказала президентка Угорщини. 

Як повідомлялося, у Братиславі у вівторок відбувається зустріч лідерів “Бухарестської дев’ятки” (B9) за участі генсека НАТО Єнса Столтенберга. Головні теми переговорів – підготовка до липневого саміту НАТО і допомога Україні у відбитті російської агресії.

Формат В9, або “Бухарестська дев’ятка”, створений з ініціативи президентів Румунії та Польщі в листопаді 2015 року, охоплює країни східного флангу НАТО. Крім Польщі та Румунії, до В9 також входять Болгарія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-