Країни НАТО не повинні дозволити Росії знищити Україну - Дуда

Країни НАТО не повинні дозволити Росії знищити Україну - Дуда

Укрінформ
Країни НАТО не повинні дозволити Росії знищити Україну, російські агресори мають відповісти за свої злочини, зокрема, і за знищення Каховської ГЕС.

Про це під час пресконференції після завершення у Братиславі саміту “Бухарестської дев’ятки” (B9) заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає власний кореспондент Укрінформу.

Як зазначив президент РП, у Каховці, де росіяни підірвали дамбу, зараз відбувається екологічна катастрофа, що стосується сотень тисяч людей.

“Це чергова трагедія, до якої призвели росіяни в Україні, наслідки якої для України складно оцінити”,- наголосив Дуда.

Він додав, що це показує, "яку жорстоку війну ведуть росіяни в Україні, бажаючи знищити сусіда Польщі – Україну, українське суспільство, майбутнє України".

Читайте також: Винні в руйнуванні Каховської ГЕС понесуть відповідальність – ЄС

“Тим важливішою є наша спільна позиція – країн НАТО і сусідів України – підтримувати Україну і не дозволити її знищити. Ті, хто є винуватцями цих злочинів, мають понести відповідальність у вигляді фінансових відшкодувань, які Росія змушена буде виплатити Україні, а також наслідки у вигляді кримінальної відповідальності для безпосередніх виконавців злочинів в Україні перед спецтрибуналом щодо злочинів агресії й інших воєнних злочинів, які росіяни скоюють в Україні”, - наголосив Дуда.

Він додав, що у контексті наближення саміту НАТО серед очікувань країн “Бухарестської дев’ятки” є збільшення чисельності союзницьких військ: перетворення батальйонних бойових груп у бригадні бойові групи і щоб вони перебували на східному фланзі НАТО на постійній основі.

“Це наш спільний пункт, який ми в черговий раз підніматимемо під час саміту НАТО”,- наголосив президент РП.

Читайте також: Дуда закликав НАТО бути послідовним у підтримці України

Він зазначив, що країни B9 також хочуть мати у східній частині Європи більше складів з озброєнням НАТО, а також очікують на реформування системи управління Альянсу, що врахувало би збільшення чисельності військ Альянсу на східному фланзі Організації.

Як відомо, в Братиславі у вівторок відбулася зустріч лідерів “Бухарестської дев’ятки” (B9) за участю генсека НАТО Єнса Столтенберга. Головні теми переговорів – підготовка до липневого саміту НАТО і допомога Україні у відбитті російської агресії.

Як повідомлялось, російські окупаційні війська вночі 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає. Триває евакуація людей із затоплених сіл.

Фото: KPRP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-