До 2030 року Данія збільшить оборонні витрати до €20 мільярдів

До 2030 року Данія збільшить оборонні витрати до €20 мільярдів

Укрінформ
Данія має намір збільшити витрати на оборону до понад 20 млрд євро протягом наступного десятиліття і, таким чином, задовольнити вимогу НАТО щодо оборонних витрат на рівні 2% ВВП до 2030 року.

Про це заявив в.о. міністра оборони Данії Трольс Лунд Поульсен на пресконференції у вівторок, повідомляє Укрінформ із посиланням на The Local.

«Ми стоїмо перед історичним поворотним моментом у політиці оборони та безпеки. У Європі йде війна, і ми більше не можемо сприймати мир як належне. Це історичне зростання», — заявив він.

Поульсен також заявив про нову «складну картину загроз, яка ставить нові вимоги до оборонної системи Данії і її суспільства».

«Загрози проти нас змінили характер», – сказав він, назвавши серед нових викликів енергетичну політику, дезінформацію, кібератаки та війну в Україні.

Як зазначається, загальний обсяг оборонного бюджету на наступні десять років становитиме 143,2 млрд крон (19,2 млрд євро), при цьому щорічні витрати стабільно зростатимуть з 6,7 мільярда крон (майже 1 млрд євро) у 2023 році до 19,2 мільярда крон (2,5 млрд євро) до 2032 року. Із загальної суми 105,4 млрд крон (14,1 млрд євро) підуть на нові пріоритети у сфері оборони і безпеки.

Військову допомогу на близько 21,9 млрд крон (понад 2,9 млрд євро) Данія планує надати Україні.

Читайте також: Данія й Нідерланди очолять коаліцію з підготовки українських пілотів на F-16 - Остін

Як пише видання, Данія досягне цільового показника НАТО у розмірі 2% від ВВП в рамках планів витрат лише за умови включення пожертв для України через спеціальний український фонд. На пресконференції Поульсен заявив, що він не має жодних сумнівів у тому, що витрати на допомогу Україні є частиною оборонного бюджету країни, а отже мають бути зараховані до цілі НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Президент України Володимир Зеленський висловив подяку парламенту та уряду Данії за рішення збільшити фінансування фонду на підтримку України на 2,6 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-