ЄС закликав Китай тиснути на Росію, щоб вона припинила війну проти України

ЄС закликав Китай тиснути на Росію, щоб вона припинила війну проти України

Укрінформ
Європейський Союз закликав Китай тиснути на Росію, щоб вона припинила збройну агресію в Україні.

Про це заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель перед самітом G7, який проходить в японській Хіросімі, передає Укрінформ із посиланням на СNN.

Він також наголосив на важливості зміцнення відносин блоку з Пекіном, заявивши, що «стабільні та конструктивні відносини з Китаєм є в наших спільних інтересах».

Водночас Мішель підкреслив, що ЄС залишатиметься «твердим» у своїх цінностях і просуватиме свої інтереси.

Він наголосив на «необхідності спільно з Китаєм працювати над глобальними викликами: зміною клімату, збереженням природних ресурсів, біорізноманіттям», враховуючи роль Пекіна у міжнародному співтоваристві та його економіку, що розвивається.

«Китай несе особливу відповідальність у світі. Він повинен грати за міжнародними правилами. І ми закликаємо Китай тиснути на Росію, щоб вона припинила збройну агресію», – сказав Мішель.

Читайте також: Лідери G7 закликали Росію негайно зупинити війну та вивести війська з України

«Ми продовжуватимемо висловлювати нашу стурбованість щодо прав людини чи то в Гонконзі, чи в Сіньцзяні, чи в Тибеті. Ми не будемо терпіти втручання в наші країни, яке підірве наші демократичні суспільства», — зауважив він.

Мішель додав, що ЄС працюватиме над тим, щоб «зменшити надмірну залежність» від Китаю та «створити справді рівні умови для наших компаній і працівників».

Він також підтвердив прихильність блоку «політиці одного Китаю» щодо Тайваню, додавши, що з боку ЄС «односторонньої зміни статус-кво» не було.

Читайте також: Лідери G7 висловили готовність передати Україні досвід у «зеленому» відродженні

Як повідомлялося, в японській Хіросімі сьогодні розпочався 48-й саміт «Групи семи», який триватиме до 21 травня. Головною темою зустрічі японське головування G7 визначило забезпечення стійкості глобальної економіки в контексті наслідків пандемії коронавірусу та наслідків російської агресії проти України.

Європейський Союз на цьому саміті представляють президент Європейської Ради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Також участь у зустрічі лідерів G7 візьме Президент України Володимир Зеленський.

Попередня така зустріч була проведена у Німеччині у червні 2022 року.

Фото: Kyodo News/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-